08 June 2010

Meleta 2010

Austrijanci marširali Krajinom uz taktove
"Die Bosniaken kommen"


Završena je manifestacija Meleta 2010, sjećanje na bitku iz Prvog svjetskog rata na Austro-ugarskom frontu kod rijeke Soci. Ovogodišnja manifestacija je izmještena iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu.
Rijetki, još uvijek živi, veterani bitke na Monte Maleti, i njihovi potomci, družili su se sa Krajišnicima, koji su činili ljudstvo II Austrijske regimente, poznatije kao Bošnjačke regimente.

U organizaciji Društva bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva, iz zahvalnosti bošnjačkim vojnicima poginulim u bitci, stotinu Austrijanaca, gradonačelnik grada Folina iz Italije, te predstavnici Crnog križa iz Austrije, posjetili su Bihać, Banjaluku i Cazin.

Gosti su prvi put posjetili krajiške gradove, u Bihaću obišli spomenik stradalih austrijskih vojnika u Žegaru, te prošetali užom gradskom jezgrom.

U Cazinu je upriličen prijem kod načelnika Općine, a položeno je i cvijeće na Centralnom šehidskom obilježju. Otvorena je izložba Bosna 1905. na fotografijama Rudolfa Brunera Dvoraka u kojoj su gosti iz Austrije i Italije mogli pronaći svoje očeve na istorijskim fotografijama. Također, organiziran je i posjet medresi u starom dijelu Cazina, kao i Gradskoj džamiji. Na Starom gradu Ostrožac gosti su upoznati sa historijom Grada te sa radom Kolonije skulptora.

Inače, bitka na Monte Meleti odigrala se 7. juna 1916. godine godine, između austrougarske i talijanske vojske. Bošnjačka regimenta pobijedila je tad talijansku armiju, a u čast tadašnjim vojnicima, kompozitor Eduard Wagnes napisao je poznati marš "Die Bosniaken kommen".

No comments: