04 June 2010

Bosanski Petrovac - Sjednica općinskog vijeća

Održana 18. sjednica općinskog vijeća

Sjednica općinskog vijeća općine Bosanski Petrovac, održana je 31.05.2010. godine sa početkom u 10:00 h. Sjednici je prisustvovalo 16 od 17 vijećnika.

Rasprava o dnevnom redu trajala je sat vremena nakon koje su skinute 4 tačke dnevnog reda za koje nisu dostavljeni materijali predlagača, a dodate su nove 4 po prijedlogu općinskog načelnika.

Nakon usvajanja dnevnog reda i vijećničkih pitanja krenulo se u raspravu po usvojenom dnevnom redu. Na osnovu podneska Ministarstva privrede USK-a, data je saglasnost za dodjelu koncesije JP ŠPD Unsko-sanske Šume za eksploataciju dolomita uz Zaključak da saglasnost stupa na snagu danom izmirenja obaveza od strane JP ŠPD USŠ za 2008. i 2009. godinu prema općini.

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na Pravilnik o stipendijama i donesena je Odluka o uslovima, obimu i načinima stipendiranja za akademsku 2009/2010. godinu.

U toku daljnje rasprave donesena je Odluka o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta za 2009. i usvajanje utroška sredstava iz tekuće rezerve za 2009. godine. Informacija o izvršenju Budžeta za 2009. i prvo tromjesečje 2010. godine su primljene k znanju, kao i informacija o porastu nasilja u porodici uz Zaključak o organizovanju okruglih stolova na temu maloljetnička delikvencija i nasilje u porodici.

Donesene su Odluke o prenosu prava vlasništva nad zemljištem sa zemljoradničke zadruge na općinu parcela u Poslovnoj zoni Gorinčani i Mjesnim zajednicama Kolunić i Smoljana.

Tačka koja je proizvela najveću raspravu Preispitivanje Zaključka Općinskog vijeća po Zaključku načelnika, kojim je Općinsko vijeće razvlastilo Općinskog načelnika po pitanju rješavanja problema benzinske pumpe u vlasništvu Ine, te formiralo radnu grupu koja će preispitati činjenice koje su nastale u ovom postupku. Zaključak rasprave je bio da se tačka povuče s dnevnog reda i da se upute kompletni materijali Komisiji za propise koja će se do iduće sjednice očitovati po ovom pitanju.

Tačka Utvrđivanje prijedloga rang liste kandidata za izbor i imenovanje predsjednika i članova nadzornog odbora d.o.o. Komunalno je skinuta s dnevnog reda, a u funkciju nadzornog odbora imenovana je skupština preduzeća, tj. Općinsko vijeće.

Sjednica je prekinuta u 17:00 h, a nastavak će se dogovoriti na kolegiju OV.

No comments: