10 June 2010

Bosanski Petrovac

Građani idejama mogu pomoći svome gradu

Po popisu iz 1991. godine Općina Bosanski Petrovac je imala 15.621 stanovnika, od čega Bošnjaka 21,04 %, Srba 74,86 %, Hrvata 0,32 % i ostalih 3,78 %, dok u 2009 godini, prema posljednjim podatcima iz općine, ima ukupno 7.601 stanovnika od čega Bošnjaka 34,56 %, Srba 65,25 %.

Iako je proces povratka u ovoj Općini evidentno tekao uspješno, Bosanski Petrovac još uvijek živi samo sa polovinom svog stanovništva, a ekonomska situacija je vrlo loša, tako da ovu općinu svrstavaju u red nerazvijenih u USK.

-Općina Bosanski Petrovac spada u red onih općina u Bosni i Hercegovini, koje su u prethodnom periodu pretrpile velike štete socijalnog, ekonomskog i infrastrukturnog karaktera. Posljedice ratnih razaranja još uvjek su vidljive, a proces obnove i dalje traje uz velike napore i poteškoće - kazao je načelnik Ermin Hajder.

Da bi pomogli svom gradu, oko 60 građana, privrednika, biznismena, i raznih stručnjaka, uključilo se u radnu grupu koja će revidirati strateške ciljeve za dobrobit općine Bosanski Petrovac. Jučer su održali drugi radni sastanak sa kojeg su pozvali i druge građane Bosanskog Petrovca sa idejama da im se pridruže.

Da bi ova krajiška općina izišla iz teške situacije potrebna je pomoć svakog građanina, uz već obezbjeđenu međunarodnu pomoć Projekta integriranog lokanog razvoja (ILDP), Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i suradnju, koji su od početka uključeni u donošenje kvalitetne razvojne strategije za općinu Bosanski Petrovac.

No comments: