12 July 2007

Četnici u crnim uniformama postrojeni u centru Srebrenice

Obilježavanje stradanja Srba u Srebrenici i Bratuncu bilo je propraćeno neprimjerenim sadržajem.

Mnogi sudionici pojavili su se u majicama na kojima su bili portreti haških optuženika, Ravnogorskog pokreta i slikama Draže Mihailovića.

Kulminacija je dostignuta kada je u centru Srebrenice postrojena jedinica u crnim uniformama i sa zastavom na kojoj je pisalo „Četnici majora Jezdimira Dangića“.

Pripadnici policije bili su u neposrednoj blizini i nitko nije reagirao.


Srebrenica ne može ostati u ovom statusu

Onakvo nepoštivanje zakona, sijanje straha, nisam odavno vidio na nekom skupu * Vlasti u RS i dalje nastavljaju tradiciju četničkog pokreta


Domaće vlasti i njeni sigurnosni organi, posebno SIPA, morali bi na adekvatan način odreagirati prema pojedincima koji su na prekjučerašnjem četničkom okupljanju u Srebrenici na onakav način vrijeđali žrtve srebreničkog genocida, kao i premaorganizatorima tog njihovog okupljanja, smatra muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Fašistička ideologija


U razgovoru za "Dnevni avaz" muftija smatra kako je nedopustivo da se ovo dogodi u gradu u kojem je samo dan ranije klanjana dženaza za 465 nevino ubijenih Bošnjaka.
- Četnički pokret registrirana je organizacija u BiH, što je van svake pameti, posebno što se radi o profašističkoj organizaciji. Onakvo nepoštivanje zakona, sijanje straha, nisam odavno vidio na nekom skupu. Sve to ne samo da me užasava nego uveliko i žalosti, jer se radi o gradu u kojem je fašistička ideologija počinila genocid koji su priznale i međunarodne sudske instance - kaže muftija Kavazović.
Okupljanje četnika u Srebrenici s ikonografijom koja veliča najtraženije ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a koji su na centralnom gradskom trgu izvršili postrojavanje u čast zloglasnog Jezdimira Dandića, muftija Kavazović smatra još jednim dokazom u korist zahtjeva Srebreničana da ovaj grad dobije svoju teritorijalnu i političku posebnost.

Argument vlastima


- Ovo je argument i domaćim vlastima i međunarodnoj zajednici da Srebrenica ne može ostati u ovom statusu, jer očito je da vlasti u RS i dalje nastavljaju tradiciju četničkog pokreta. Vlast RS je za ovo znala, jer su ti isti četnici bili na skupu u Bratuncu i Kravici zajedno s najvišim predstavnicima te vlasti. Uporno se spočitava Bošnjacima što govore o genocidu, a istovremeno se podgrijavaju najmračnije četničke ideje koje siju strah i u ono malo srebreničkih Bošnjaka koji su preživjeli 1995. godinu - navodi ef. Kavazović.
Muftija tuzlanski kazao je jučer da kao čovjek koji treba pozivati na prisebnost, na sabur i poticati najplemenitija ljudska osjećanja kako bi se među pripadnicima različitih vjera ostvario potrebni dijalog, nakon onog što se prekjučer dogodilo u Srebrenici ne vidi način "kako ljudima više govoriti o pomirenju i o međuvjerskoj toleranciji".

No comments: