12 July 2007

Obilježena dvanaesta godišnjica genocida u Srebrenici

Bez incidenata - Odavanje počasti - Ovdje treba doći i šutjeti - Srebrenica bila mjesto bosanske tuge i bola

u kojem je više od trideset hiljada građana prisustvovalo dženazi i ukopu 465 stanovnika ovoga grada, ubijenih prije dvanaest godina u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN).

Odavanje počasti

Kišilo je cijeloga dana. Memorijalni centar Potočari bio je prepun ljudi, visokih domaćih i međunarodnih zvaničnika, građana iz cijele BiH pa i svijeta, ali prije svega Srebreničana. Onih koji su došli ukopati svoje muževe, braću ili sinove, i drugih, koji se nemaju gdje pomoliti jer i dvanaest godina nakon genocida nisu uspjeli pronaći posmrtne ostatke svojih najbližih.

Dvanaesta godišnjica genocida i ukop novih identificiranih žrtava obilježena je bez suvišnih riječi. Zahvalio je na tome i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je kazao da se „ovdje, na ovom mjestu, nema šta novo kazati“.

„Samo treba doći i šutjeti. I odati počast. Želio bih da ubuduće svi govori budu završeni prije dženaze, a da na dženazu dođemo zbog potrebe za duhovnim uzdizanjem“, kazao je Cerić.

Unatoč najavljenom bojkotu, najveću pažnju među Srebreničankama izazvao je dolazak haške tužiteljice Karle del Ponte, koja je tu, u Potočarima, kazala da svi ratni zločinci trebaju biti uhapšeni i da će se to desiti do kraja njenog mandata koji ističe posljednjih dana ove godine.

„Srbija se obavezala na to, to će biti velika satisfakcija za žrtve i preživjele srebreničkog genocida“, kazala je Del Ponte i ponovila da je i ove godine došla u Srebrenicu jer sve što radi u Haškom tribunalu, radi upravo zbog umrlih i preživjelih.

Među više od trideset stranih diplomata, prije svega ambasadora u BiH, mezarje je prvi put posjetio i visoki predstavnik Miroslav Lajčak, koji je iz Srebrenice poručio da „moramo ostvariti punu pravdu“.

„Ovo je sveto mjesto i moramo svi da se tako ponašamo“, kazao je Lajčak.

Počast žrtvama jučer su odali i predstavnici Vlade Republike Srpske, koju je predvodila dopredsjednica Jasna Brkić.

„Oprostite nam – Žene u crnom“, pisalo je na vijencu cvijeća, koje su na spomen-obilježje u Potočarima spustile članice Udruženja „Žene u crnom“.

Bez incidenata

„Želimo da iskažemo protest zbog poricanja zločina i relativizovanja odgovornosti najvećeg zločina, genocida u Srebrenici“, kazala je Staša Zajević, članica Udruženja „Žene u crnom“.

Skup u Potočarima obezbjeđivalo je oko dvije hiljade policajaca i 200 redara, no protekao je bez incidenata. U Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je s jučerašnjim danom 2.907 žrtava. Većina ubijenih još nije pronađena.

No comments: