12 July 2007

Lajčak smijenio Andana


Policija oduzima lične dokumente 93 osobe sa "srebreničke liste" * Suspendirano 35 policajaca RS



Devetog dana svog mandata u Bosni i Hercegovini visoki predstavnik Miroslav Lajčak posegao je za bonskim ovlastima! On je jučer smijenio Dragomira Andana, nekadašnjeg direktora policije RS, naredio da se oduzmu dokumenti 93 osobe mahom sa "srebreničke liste" te donio izmjene i dopune pet zakona BiH.

Saradnja s Hagom


Govoreći jučer pred novinarima, u pratnji glavnog tužioca BiH Marinka Jurčevića te šefa kriminalističke policije RS Gojka Vasića, on je istakao da su aktivnosti koje je poduzeo u skladu s njegovim opredjeljenjem da se ostvari puna saradnja s Haškim tribunalom.
- Lokalna policija u cijeloj BiH trenutno oduzima pasoše i lične dokumente 93 osobe koje su pod istragom za slučajeve ratnih zločina, odnosno za sudjelovanje u mrežama koje pomažu bjeguncima od pravde optuženim pred Tribunalom u Hagu. Graničnoj policiji također je skrenuta pažnja na ove ljude - istakao je Lajčak.
Te 93 osobe predmet su istraga koje je nedavno pokrenuo državni tužilac.
- Postoje jaki razlozi da vjerujemo da su neke od ovih osoba uključene u mreže podrške optuženima za ratne zločine. Ove istrage dodane su slučajevima u kojima su istrage već ranije pokrenute. Od spomenute 93 osobe, 35 ih je zaposleno u policiji RS, koja ih je suspendirala s dužnosti. Tako će biti dok odgovarajuće krivične istrage ne dovedu do potvrđivanja optužnice ili, pak, zatvaranja predmeta.
Neki od suspendiranih policajaca svjedočili su u suđenjima u slučajevima ratnih zločina koja se trenutno vode bilo ovdje ili u drugim zemljama. Međutim, postoji razlog za vjerovanje da su neki od njih namjerno davali lažna svjedočenja. Ovo će biti istraženo i bit će poduzete dodatne mjere - kazao je Lajčak i najavio da će se ove aktivnosti nastaviti u narednim sedmicama i mjesecima.

Očekujem istragu


Objašnjavajući motive za smjenu Andana sa mjesta zamjenika direktora policije RS zaduženog za obuku, visoki predstavnik kazao je da je djelovao na zahtjev Tribunala u Hagu.
- Radi se o čisto tehničkoj mjeri koja ima za cilj da se spriječi da ovo lice može koristiti svoj položaj i nastaviti djelovanje kao član mreže podrške ratnim zločincima. Očekujem sada da organi RS provedu istragu povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući njegovu ulogu u pružanju podrške osobama koje su optužene za ratni zločin - kazao je Lajčak.
Visoki predstavnik objasnio je i da izmjene zakonskih akata koje je nametnuo za cilj imaju poboljšanje efikasnosti bh. institucija u obračunu s ratnim zločincima i njihovim pomagačima. Lajčak je donio izmjene i dopune Zakona o putnim ispravama BiH i Zakona o ličnoj karti građana BiH te Zakona o krivičnom postupku BiH.
Glavni državni tužilac istakao je da će svih 810 ljudi sa "srebreničke liste" biti ispitani u svojstvu osumnjičenih te da državni tužioci intenzivno rade na tom predmetu.
Dodao je da je trenutno "pod obradom" 99 ljudi. Bh. vlasti su šestorici osumnjičenih već oduzeli dokumente, a ostalima je to učinjeno jučer. Također, kako nam je pojašnjeno, suspenziju 35 policajaca RS naredio je ministar policije tog entiteta Stanislav Čađo.

S. NUMANOVIĆ


Bjekstvo Radovana Stankovića

- Bijeg Radovana Stankovića skrenuo je pažnju na nekoliko nedostataka u sistemu krivičnih sankcija. Iz tog razloga donio sam izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH, kako bi se osiguralo da zatvorenici koji su osuđeni u skladu s odredbama državnog zakona, a koji kazne služe u entitetskim zatvorima, budu podvrgnuti strožijem režimu.
Ovo u praksi znači da se više ne primjenjuju sadašnja pravila koja omogućavaju da upravnici zatvora odobravaju vikend-odsustva zatvorenicima - uključujući one osuđene za silovanje i ubistvo - na samom početku služenja kazne. Pored toga, bit će uveden obavezni nadzor za osobe za koje je utvrđena krivica za ratni zločin za vrijeme njihovog boravka izvan zatvora - pojasnio je Lajčak.

Očekivanja od Vijeća ministara


- Postoji još jedno područje u kojem očekujem da domaći organi preduzmu mjere. Radi se o listi osoba kojima je zabranjen ulazak u neke države, a koju je nedavno usvojila Evropska unija, i to za osobe koje opstruiraju saradnju s Haškim tribunalom.
Očekujem od Vijeća ministara da djeluje u skladu sa Zakonom o primjeni određenih privremenih mjera kao podrške efikasnoj implementaciji mandata Haškog tribunala i drugih međunarodnih restriktivnih mjera, a posebno da uskladi svoje djelovanje s ovom mjerom EU. Ove radnje trebale su davno biti realizirane - kazao je Lajčak.

No comments: