12 July 2007

Arhiva iz Haga ne smije završiti u Beogradu


O tom pitanju odlučivat će Vijeće sigurnosti UN-a * Razgovarano i o mjestu služenja kazni haških osuđenika



Jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka glavne haške tužiteljice Karle del Ponte (Carla) sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem u Sarajevu bila je sudbina arhiva Haškog tribunala nakon što ovaj sud okonča svoj rad.
Kako je "Dnevnom avazu" nakon sastanka prenio Silajdžićev savjetnik za ustavnopravna pitanja Damir Arnaut, oba člana Predsjedništva iskazala su protivljenje idejama iz Srbije da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u Beograd.

Slučaj "Stanković"


- Silajdžić je kazao da bi to bio skandalozan potez. Članovi Predsjedništva iznijeli su stajalište da se ti arhivski materijali ne bi smjeli rasparčavati, nego da ih treba smjestiti na jedno mjesto, te da bi bilo dobro kada bi to bilo u Sarajevu - kaže Arnaut.
Del Ponte je navela da je radi rješavanja ovog pitanja Vijeće sigurnosti UN-a već formiralo komisiju za nasljeđe. Razgovarano je i o pitanjima mjesta služenja zatvorskih kazni haških osuđenika, a Silajdžić je iznio stav da je protiv toga da ratni zločinci koji su osuđeni u Hagu budu vraćeni na izdržavanje kazne u zatvore na prostoru bivše Jugoslavije.
- Del Ponte je odgovorila kako smatra da bi to rješenje moglo pomoći procesu pomirenja, ali i da bi to bilo dobro i zbog toga što bi osuđenicima na dugogodišnje kazne zatvora bila data veća mogućnost da ih posjećuju porodice. Silajdžić je ostao pri tome da je protiv takvog prijedloga te podsjetio na nedavno bjekstvo Radovana Stankovića iz KPZ-a Foča. Glavna tužiteljica rekla je da je to pitanje koje se neće odmah rješavati, ali kako bi bilo dobro da se to u budućnosti desi - prenosi Arnaut.

Međunarodno rješenje


Bilo je riječi i o zatvaranju Haškoga tribunala, o čemu je Del Ponte kazala da će se morati naći međunarodno rješenje te kako postoji mogućnost da se od 2010. godine formira rezervna jedinica Tribunala koja bi u slučaju hapšenja preostale četvorice najtraženijih haških bjegunaca mogla voditi suđenja protiv njih.
Tužiteljica je ponovila da ne zna gdje se nalazi Radovan Karadžić, a da je Ratko Mladić na prostoru Srbije. Pohvalila je svoju saradnju koju ima sa sva tri bh. oficira za vezu s Hagom te poručila da ovo nije njena posljednja posjeta Sarajevu.

M. KUKAN


Radmanovićevi pozdravi


Umjesto člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića, koji se nalazi na godišnjem odmoru, sastanku je prisustvovao šef njegovog kabineta Miroslav Vujičić. On se, kako saznajemo, nije uključivao u razgovor, osim što je tužiteljici prenio pozdrave i izvinjenje Radmanovića što nije prisustvovao susretu.

Saradnja sa SIPA-om


Naš list doznaje i da je Del Ponte izjavila kako će nastaviti saradnju sa glavnim tužiocem BiH Marinkom Jurčevićem. Međutim, kazala je da neće direktno sarađivati sa SIPA-om, "jer tu još rade oni koji podržavaju optužene za ratne zločine".

Nikiforov odgovor


Iako nam zvanično nije potvrđeno, iz pouzdanih izvora saznajemo da je tokom jučerašnjeg sastanka specijalni savjetnik glavne tužiteljice Anton Nikiforov izrazio ubjeđenje da arhiv Tribunala neće završiti u Beogradu. No, Del Ponte je potencirala da će o tome odluku donijeti Vijeće sigurnosti.

No comments: