13 June 2007

Šta sa Vojvodinom poslije Kosova?

Lider LSV-a i narodni zastupnik Nenad Čanak na tribini svoje stranke u Novom Sadu prošlog vikenda izjavio je kako se nakon rješavanja pitanja statusa Kosova mora otvoriti i pitanje statusa Vojvodine.

- Nakon rješavanja statusa Kosova, nedostajat će jedan odgovor. Odnosno, kako može od osam federalnih jedinica bivše Jugoslavije postojati sedam odgovora? Jedan odgovor nedostaje, a to je Vojvodina. Kako će taj odgovor glasiti, to zavisi od nas, rekao je Čanak, i ustvrdio kako Vojvodina zapravo nikada nije bila u sastavu Srbije.

- Vojvodina je u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca ušla 1918. godine zajedno sa svojom autonomijom, svojim stanovništvom i svojim gospodarstvom. Vojvodina je od tada, pa do prošle godine bila u sastavu raznih Jugoslavija, kao i državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali nikada nije bila u sastavu neovisne Srbije, rekao je Čanak, i istaknuo kako je zato nužno naći konačno rješenje statusa sjeverne srbijanske pokrajine.
Čanak u izjavi za Press kaže da ovim svojim govorom nije pokušao pozvati na otcepljenje Vojvodine od Srbije ili na stvaranje "države u državi".

- Ne postoji separatizam u Vojvodini, niti se ja zalažem za takvo nešto! Ovdje je riječ o tome da ljudi u Srbiji i Vojvodini žive bolje. Osmi odgovor o kojem sam govorio jeste decentralizacija Srbije. Vidite, dok god je u Srbiji dominantna svijest da je Vojvodina ratni plijen iz Prvog svjetskog rata, a ne dio koji je u sastav Srbije ušao dobrovoljno, neće biti dobro. Centralistička koncepcija beogradske politike koju je osmislio Milošević, a preuzeo Koštunica, od svih nas koji govorimo ovakve stvari pokušava napraviti neprijatelje i izdajnike. Mi to nismo, već samo želimo da Vojvodina dobije one ingerencije koje joj pripadaju - objašnjava Čanak.

No comments: