12 June 2007

Poslanici iz RS zaustavljaju provjeru kninskih Srba?

Komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana Vijeća ministara BiH iznenada se našla pod udarom kritika srpskih članova Zajedničke komisije Parlamenta za nadzor nad radom obavještajnih službi zbog mogućnosti da počne provjeru državljanstava koja su dobili Srbi iz Hrvatske, saznaje "Dnevni avaz".

Usvojeni izvještaji


Predsjednik Parlamentarne komisije Mirko Okolić na posljednjoj sjednici je postavio pitanje "kredibiliteta članova komisije koji su i sami učestvovali u izdavanju državljanstava koja se provjeravaju". Međutim, zbog čega Okolić sada poteže taj argument ako se zna da Komisija radi već godinu i po i da je Parlament BiH već usvojio nekoliko izvještaja i pozdravio njen rad?
Član Parlamentarne komisije Šemsudin Mehmedović u izjavi za "Avaz"kaže da se radi o "političkoj odluci kojom se želi zaustaviti rad Komisije za reviziju državljanstava".
- Nastranu to što Komisija može biti ustavno upitna i što je bilo kršenja ljudskih prava, ali ako je ona započela posao, onda ga treba završiti. Ovdje se radi o tome da se pokušava zaustaviti revizija državljanstava hiljade kninskih Srba koji su dobili bh. pasoš, a koji su izgleda sada došli na red - kaže Mehmedović.

Trajanje mandata


Vjekoslav Vuković, predsjednik Komisije, ranije je izjavljivao da je u mandatu provjera državljanstava osoba s područja bivše Jugoslavije, ne pojašnjavajući o kojim osobama se radi.
Vuković je navodio da takvih predmeta ima više od 30 hiljada. Prije skoro mjesec najavio je da će ubrzo biti završena revizija osoba porijeklom van granica bivše države. Mandat Komisije je do februara naredne godine i ostalo bi dovoljno vremena za provjeru i kninskih Srba.
- Radi se o političkoj igri, prema nečijem nalogu, kojom se žele kninski Srbi zadržati kao građani BiH, a upravo je njihov dolazak i državljanstva koja su im davana mijenjanje demografske slike BiH. Ako je Komisija započela posao, onda i njihova državljanstva treba provjeriti i oduzeti ona koja su nezakonito izdata - ističe Mehmedović.

Bahtić: Komisija treba završiti posao


Državni zastupnik Sadik Bahtić kaže za naš list da Okolićev potez ima duboku politički pozadinu.
- Komisija treba završiti posao koji joj je u mandatu. Izvjesno je da se ovdje hoće spriječiti revizija državljanstava koja su dobili Srbi iz Knina, Like i Korduna, što je neprihvatljivo. Ako se oduzimaju nelegalno stečena državljanstva, onda to treba važiti za sve - ističe Bahtić.

Vukovićevo pojašnjenje


U dopisu Parlamentu Vuković je odbacio Okolićeve primjedbe. Pojasnio je da članovi Komisije Miodrag Pandurević i Ermin Pešto, koji su bili na poslovima izdavanja državljanstava, ne rade na predmetima na koje su davali saglasnost.

No comments: