12 June 2007

Srbi iz tzv. RS-a traže listu za dijasporu u Srbiji

Uz objašnjenje kako bi to poboljšalo suradnju, a Srbiju učinilo još jačim regionalnim faktorom, premijer tzv. RS-a Milorad Dodik, par dana prije potpisivanja Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, tzv. RS-a i Srbije, založio se za davanje prava glasa Srbima iz tzv. RS na izborima s druge strane Drine.

Imamo pravo na takve odnose. To je od ključne nacionalne i političke važnosti kazao je tada Dodik, uz podsjećanje da Hrvati iz BiH već godinama imaju aktivno biračko pravo u RH. Prijedlog agilnog premijera tzv. RS-a u javnosti plasirana je kao "probni balon" u razdoblju kada je Crna Gora referendumskim glasovima izišla iz skuta službenog Beograda, a međunarodna zajednica najavila proglašenje nezavisnosti Kosova.

Posebni odnosi između tzv. RS-a i Srbije, uz veliku političku galamu bošnjačkih dužnosnika, u Sarajevu ipak je potpisan, a priča o davanju prava glasa Srbima iz spomenutog bh entiteta više nije potencirana. Nakon što je Zoran Milanović, novi predsjednik SDP-a, javno kazao da će ukinuti pravo glasa Hrvatima u BiH kad od HDZ-a preuzmu kormilo vlasti, priča o glasovima Srba iz tzv. RS-a na izborima u Srbiji ponovo je dobila na medijskoj snazi. Je li ona ostvariva i kakav bi odjek imala ne samo u BiH, već i u regiji, pitanje je koje smo postavili izvršenom direktoru stranke PDP Gavrilu Antoniću.

Uz zaključak da nositelji dvojnog državljanstva imaju mogućnost glasovati na izborima u Srbiji, naš sugovornik tvrdi da će PDP kao stranaka podržati provedbu spomenute ideje.

O njoj je bilo riječi prije godinu dana, ali se odjednom u njoj više ne govori. Srbi iz tzv. RS-a koji imaju državljanstvo BiH i Srbije izlazili su i na prošle izbore u Srbiji, oni u srbijanskoj Skupštini nemaju svoje zastupnike kao što imaju Hrvati iz BiH u Saboru RH.

Predsjednik Kluba zastupnika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković bezrezervno podržava traženje prava glasa Srba iz tzv. RS-a na izborima u Srbiji, bez obzira na negativne konotacije u Federaciji BiH. Naravno, Srbija bi kao i RH trebala u svoju skupštinu uvesti pojam liste za dijasporu za koju će svaki Srbin, bilo gdje da se nalazio, a ima dvojno državljanstvo, glasovati kad budu izbori u Srbiji.

To je, smatra Novaković, temeljno građansko pravo i mislim da ga vlasti Srbije trebaju ozbiljno razmotriti. Iskazujući svoje čuđenje zašto u Federaciji BiH ne žele o toj temi pričati naš sugovornik ističe da takvim izjavama neće učiniti Srbina manjim Srbinom niti Hrvate manjim Hrvatima.

U stranci premijera Milorada Dodika SNSD-u tamošnji član Glavnog odbora stranke Rajko Vasić tvrdi da Srbi prije svega trebaju iskoristiti svoja ustavna prava kroz institucije tzv. RS-a i BiH kao i Hrvati, nego se boriti za ostvarivanje svojih biračkih prava u Srbiji, ili RH, što je u potpunoj koliziji s izjavama stranačkog šefa i premijera tzv. RS-a Milorada Dodika.

1 comment:

Anonymous said...

Blago se njima u "Srbiju" kad im pocne glasati ova banda na izborima. Bice ih svakakvih.