28 June 2007

Otvara se dionica Dugopolje-Šestanovac

Dionica autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik od Dugopolja do Šestanovca dovršena je desetak dana prije roka. U promet će je pustiti premijer Ivo Sanader. Dionica je duga 37 kilometara. U gradnju je uloženo ...

...1,6 milijarda kuna. Riječ je o prvom podsektoru dijela autoceste od Dugopolja do Ploča i Dubrovnika, a tvore ga dvije dionice: Dugopolje-Bisko i Bisko-Šestanovac.

Hrvatski konzorcij, sastavljen od najjačih domaćih graditeljskih tvrtki predvođenih splitskim Konstruktor-Inženjeringom, dionicu autoceste izgradio je za nešto više od dvije godine po europskim standardima i strukovnim zahtjevima.

To je jedna od najzahtjevnijih dionica autoceste, s četirima tunelima, deset nadvožnjaka i podvožnjaka, trim prijelazima za životinje, više propusta i vijadukata te dvjema benzinskim postajama, poslovno-uslužnim kompleksom i mostom preko Cetine.
Most je dug 140 metara, širok 28 i visok 100 metara, sa središnjim rasponom iznad kanjona od 90 metara. Stajao je 87 milijuna kuna.

Dionica od Dugopolja do Šestanovca strateško je važna u prometnom povezivanju Dalmacije sa zaleđem i jugom države, a osim izlaza prema Imotskom, Vrgorcu i Makarskom primorju, imat će i još dva izlaza prema Omišu i Splitu.

Ostatak autoceste od Šestanovca do Ploča u dužini od 97 kilometara, koja stoji šest milijarda kuna, trebao bi u cijelosti biti završen do kraja 2008. Trasa od Šestanovca do Ravče, duga 44 kilometra, već je uglavnom probijena.

Vožnja dionicom Dugopolje-Šestanovac osobnim automobilom stajat će oko 15 kuna.

No comments: