28 June 2007

'Garda cara Lazara' ne smije na Kosovo

UNMIK, KFOR i kosovska policija neće dopustiti pripadnicima "Garde cara Lazara" dolazak na Kosovo za Vidovdan, najavili su u srijedu glasnogovornici tih institucija.

UNMIK, KFOR i kosovska policija neće dopustiti pripadnicima "Garde cara Lazara" dolazak na Kosovo za Vidovdan, najavili su u srijedu glasnogovornici tih institucija.

"Paravojne skupine poput 'Garde cara Lazara' nemaju mjesta na Kosovu. Civilni upravitelj UN-a na Kosovu donijet će odluku kojom će toj gardi i sličnim skupinama zabraniti bilo kakvu aktivnost na Kosovu, primjerice nošenje uniforme, poticanje etničke mržnje ili nasilje", rekao je glasnogovornik UNMIK-a Aleksander Ivanko nakonferenciji za novinare, dodavši da bi se nazočnost garde na Kosovu ocijenila kao kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti i kao rizik za red i zakon.

"Policija će imati ovlasti preuzeti sve potrebne mjere da bi osigurala red i mir, a voditelj UNMIK-a u tome će surađivati s policijom ", rekao je Ivanko.

Na pitanje o pamfletu tzv. Albanske nacionalne armija u kojem se navodi da će "Garda cara Lazara" biti dočekana oružjem kao i o tome postoji li uopće ta vojska, Ivanko nije izravno odgovorio.

"Vidjeli smo pamflete, ali to je sve", rekao je Ivanko. Srpski mediji na Kosovu javili su međutim da su pripadnici paravojne postrojbe "Garde cara Lazara" već stigli u Mitrovicu i da će na vidovdanskoj proslavi u Gazimestanu u četvrtak proglasiti "vidovdansku vladu nacionalnog spasa".

Oko sedamdeset mladića, navodno pripadnika te postrojbe , prošli su u srijedu Mitrovicom obučeni u majice na kojima je pisalo "Garda cara Lazara" i "Rat za oslobođenje Kosova i Metohije". Garda, po pisanju srpskih medija, na Kosovu ima mnogo pripadnika "spremnih braniti domovinu" i oni su iz redova žandarmerije i rasformirane postrojbe za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Predsjednik povjerenstva kosovske skupštine za sigurnost Naim Maloku izjavio je u srijedu kako je uvjeren da će 28. lipnja proslava 618. godišnjice bitke na Kosovu, proći bez provokacija i incidenata. Pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) najavili su kako će učiniti sve da spriječe "Gardu cara Lazara" da dođe na Kosovo, ako to ne učine KFOR i kosovska policija.

No comments: