28 June 2007

CIA 1970. predvidjela raspad Jugoslavije

Američka Središnja obaveštajna agencija (CIA) još krajem 1970. godine predvidjela je raspad bivše Jugoslavije, navodeći da su republike i pokrajine te države, opisane kao "svojevrsna izmošljotina ...

... 20. stoljeća", zapravo odvojene nacije različitih povijesti, etničkog i kulturnog sastava, javlja Tanjug, a na svojim internetskim stranicama prenosi beogradski Blic.

Zaključci CIA-e navedeni su u izvještaju napisanom 1970. godine koji je, prema američkom zakonu o dostupnosti informacija, od jučer dostupan širokoj javnosti, u sklopu cijelog niza dokumenta koji se odnose na razne sumnjive aktivnosti te agencije, ali i ozbiljne analize odnosa snaga u tadašnjem Sovjetskom Savezu, Kini ili bivšoj Jugoslaviji.

- Glavno pitanje je opstanak federacije. (...) Postoji ozbiljan potencijal za katastrofu - navodi se u izvještaju CIA-e, koji je potpisao šef službe za specijalna istraživanja Ford. U izveštaju se, također, razmatraju moguće posljedice eventualnog odcjepljenja Hrvatske, vojne uprave pod kontrolom Srba i sovjetske intervencije koja bi, možda, slijedila takav razvoj događaja.

CIA je upozorila na ozbiljne razlike između Slovenije i Hrvatske, "katoličkih i najrazvijenijih" republika tadašnje federacije, označujući Zagreb kao "izvor konstantnih tenzija" u SFRJ.

Određujući odnos snaga među republikama, CIA je Bosnu i Hercegovinu i Grnu Goru stavila na stranu Srbije, dok se Hrvatima i Slovencima "približila" Makedonija. Hrvati su, tako, opisani kao "militantni nacionalisti" od kojih se izdvajaju "kozmopolitski" Dalmatinci.

Navedeno je da kadar iz Hrvatske nije srazmjerno zastupljen u tijelima vlasti federacije, odnosno da su Hrvati činili 22 posto ukupnog broja stanovnika, ali i zauzimali svega 17 posto mjesta u državnoj upravi. Srbima je, pak, sa 42% ukupnog broja stanovnika pripalo od 50 do 60 posto čelnih mjesta u administraciji, vojsci i raznim drugim službama.

U pregledu unutarnjih političkih odnosa, CIA navodi da je tadašnja popularna krilatica "dikatatura proleterijata" zapravo predstavljala samo vješto upakiran naziv za nedemokratsku vlast komunista nad nekomunistima i da je kompliciran koncept "samoupravljanja" od samog početka bio suočen s brojnim problemima, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Kako navodi Tanjug, glavne su zvijezde izvještaja CIA-e, u kojem su precrtani samo izvori informacija iz samog tadašnjeg državnog vrha, Josip Broz Tito, nekadašnji komunistički lider, a kasnije i disident Milovan Đilas, Titova desna ruka Edvard Kardelj, makedonski kadar Krste Crvenkovski, bosanski komunisti Cvijetin Mijatović i Branko Mikulić, Mika Tripalo iz Hrvatske, ali i dvojica pisaca.

No comments: