26 June 2007

Memorijalni centar Potočari u nadležnosti države BiH

Visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) jučer je proglasio Zakon kojim se osniva Memorijalni centar Srebrenica - Potočari koji će preuzeti sve ovlasti i poslove ranije osnovane Fondacije Spomen-obilježje i mezarje.

Kraj mandata

Prema toj odluci, Potočari i Memorijalni centar prelaze u nadležnost države BiH, koja će se brinuti za njegovo funkcioniranje, sigurnost i upravljanje. Šiling je ovim zakonom zadužio Vijeće ministara BiH da imenuje upravni odbor nove institucije i da osigura finansiranje njenog rada iz državnog budžeta.

Pojašnjavajući svoju odluku o donošenju ovog zakona, visoki predstavnik na pres-konferenciji u Sarajevu rekao je kako se odlučio upotrijebiti bonske ovlasti jer smatra da "Memorijalni centar ne smije biti predmetom bilo kakve političke igre".

- Nisam mogao okončati svoj mandat u BiH ostavljajući mogućnost da ovaj zakon postane žrtvom političkog manevriranja. Dozvoliti da ovaj zakon ostane zaboravljen zbog propusta u donošenju u parlamentarnoj proceduri, za mene bi bilo nezamislivo - ustvrdio je Šiling.

On je podsjetio da je zakon već razmatran 13. juna u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Iako niko od poslanika nije glasao protiv, odsustvo poslanika iz reda srpskog naroda rezultiralo je nepostojanjem većine potrebne za njegovo usvajanje.

Ključni elementi

- Memorijalni centar jedan je od ključnih elemenata u nastojanjima koja ova zemlja čini u vezi sa suočavanjem s genocidom počinjenim u Srebrenici i ublažavanjem duboke patnje koju on i dalje uzrokuje. Sigurna i ispravno planirana budućnost ovog centra bitna je svakom časnom građaninu BiH, bez obzira na to iz koje zajednice dolazio - rekao je Švarc-Šiling.

Na naše pitanje ko će nakon donošenja ovog zakona osiguravati Memorijalni centar, Šiling je odgovorio kako će, s obzirom na to da država preuzima nadležnosti, time i Agencija za istrage i zaštitu BiH dobiti zaduženje da osigurava Centar. On je dodao da nije postavljao posebne rokove za implementaciju ovog zakona, jer "njegovim donošenjem država odmah dobiva obaveze".

Savjetodavni odbor

Upravni odbor imenovat će savjetodavnu radnu grupu koja će pružati pomoć u njegovom radu. Članovi odbora i radne grupe bit će imenovani na period od četiri godine. Sadašnji uposlenici Fondacije Srebrenica - Potočari automatski će postati uposlenici Memorijalnog centra.

Sjećanje na zločine

Visoki predstavnik kazao je kako se novim zakonom Memorijalni centar postavlja na zdrave i stalne temelje, jer je važno da se osigura adekvatna podrška ovom radu nakon što međunarodna zajednica normalizira svoj angažman u BiH.

- Zakon se odnosi direktno na one koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i osigurava da bude održano sjećanje na poginule i da zločini koji su počinjeni nad njima ne budu zaboravljeni - naveo je Šiling.

Šiling potvrdio pisanje "Avaza"

Na novinarsko pitanje Šiling je potvrdio jučerašnje pisanje našeg lista da neće potpuno napustit BiH po isteku mandata.

- Otići ću na godišnji odmor, ali još nekoliko mjeseci nakon toga imam apartman u Sarajevu i imam ovdje veze i prijatelje, tako da ću sigurno boraviti ovdje. Valjda u ovim godinama mogu sam planirati šta ću raditi - rekao je on, dodajući da se "zvanično" neće baviti politikom.

No comments: