26 June 2007

Imamović: Neka Dodik Tuzlu ostavi na miru

Općinski odbori HDZBiH i SNSD-a u Tuzli dogovorili su, kako je saopćeno iz ovih stranaka, "konkretne vidove saradnje u narednom razdoblju", a njihov prvi zajednički potez je zahtjev da Tuzla bude uređena kao grad s više općina.

Snagom svojih zastupnika u Parlamentu FBiH pokušat ćemo zaustaviti ovu pogubnu ideju prelaska opštinskog u gradsko vijeće Tuzla, čime se vrši potpuna marginalizacija hrvatskog i srpskog naroda u ovom gradu - navodi se u saopćenju SNSD-a.

Iako se to eksplicitno ne navodi, prijedlog o formiranju više općina očigledno je na tragu zahtjeva od prije nekoliko godina za formiranje administrativnih cjelina po nacionalnom ključu. Sudeći prema stavovima SNSD-a, da Hrvati i Srbi ne bi bili marginalizirani, neke od tih općina trebale bi imati hrvatsku, odnosno srpsku većinu stanovništva.

SDP-ov gradonačelnik Jasmin Imamović kaže kako će Tuzla biti grad s jednom općinom. To je, dodaje on, volja većine građana Tuzle i tu se sva priča o tome završava.

- HDZBiH je do sada uvijek imao konstruktivnu ulogu u Tuzli, pa me malo čudi što pristaje na ovakvu igru. Što se tiče SNSD-a, neka Dodik Tuzlu ostavi na miru. Neka to što predlaže da se uradi u Tuzli, uradi u Banjoj Luci - kaže Imamović za "Avaz".

Smiješna priča o marginalizaciji

Protiv formiranja više općina je SDA, druga stranka po snazi u Tuzli. Njen predsjednik Salko Bukvarević kaže da je SDA za grad s jednom općinom, s tim da više ovlaštenja bude prebačeno na mjesne zajednice.

- Priča o marginalizaciji dva naroda je smiješna, jer od deset gradonačelnikovih pomoćnika njih pet su Srbi i Hrvati. Pripadnici druga dva naroda su u Tuzli, u odnosu na brojnost, zastupljeni i više nego što bi se očekivalo, no nama u SDA to ne smeta. To što ti Srbi i Hrvati nisu iz SNSD-a ili HDZ-a, stvar je birača u ovom gradu, a ne nekakve marginalizacije - kaže Bukvarević.

No comments: