24 June 2007

kvar u Rafineriji

Nepoznato da li se u Savu izlila nafta ili otpadne vode - Sven Alkalaj upoznao Špirića s Vrbošićevim zahtjevom

Ambasador Republike Hrvatske u BiH dr. Josip Vrbošić jučer oko podneva iz Zagreba je izviješćen da se "raspolaže pouzdanom informacijom da je u Savu kod Bosanskog Broda primijećena naftna mrlja" te mu je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske dalo nalog da poduzme sve kako bi od bh. državnih tijela vlasti doznao detalje u vezi s ovim, kako je ocijenjeno, ekološkim incidentom.

Ovu informaciju potvrdila nam je i Ambasada Hrvatske u Sarajevu. Nakon što je dobio nalog od svojih šefova u Zagrebu, ambasador Vrbošić prvo je kontaktirao s našim ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem.
Kontrola tržišta
Šef bh. diplomatije u izjavi našem listu potvrdio je da je imao zvaničan poziv iz Hrvatske ambasade te da je tu informaciju proslijedio dalje.

- Javio sam Špiriću, neka on dalje obavještava Dodika i nadležne državne organe - kazao nam je kratko Alkalaj.
Međutim, Špirić nam je jučer rekao kako "nije istina da mu je Alkalaj bilo šta javio" te potpuno neočekivano rekao kako u svemu vidi zavjeru protiv privatizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu.

- Radi se o potpuno drugoj, smišljenoj stvari. Ja informaciju o pojavljivanju naftne mrlje čekam već tri mjeseca. Jer, iz pouzdanih izvora znam da se time hoće sabotirati uspješna privatizacija naftnog sektora u BiH. Odabrali su pravo vrijeme kada je sve to završeno - kaže Špirić.

Naglašava kako je spreman "popiti vodu iz Save ako je mrlja iz Broda i ako je današnja mrlja". Uz to, poručuje kako nakon toga niko ne mora brinuti za njegovo zdravlje.

- Ne mislim da postoji ekološka katastrofa, nego hrvatski lobiji koji su uzeli tržište BiH i izmišljajući katastrofu žele ga zadržati. Ja samo čekam da vidim ko će se na to u BiH upecati. Trebamo čuvati našu proizvodnju, a ne nasjedati na svaku zabrinutost koja dolazi iz Zagreba - kaže Špirić.

S druge strane, ministar industrije Republike Srpske Rajko Ubiparip kazao nam je kako je upoznat s incidentom te da su "poduzete određene mjere".
Potez policije
- Nisam u BiH, ali sam odmah nakon što sam dobio informaciju zatražio da se to malo izlijevanje otpadnih voda zaustavi, što je i učinjeno. Hrvatska policija obavijestila nas je o maloj mrlji te je utvrđen tehnički kvar - ističe Ubiparip za naš list.
Istakao je još i to da je "važno da je to zaustavljeno" te da će biti provjereno radi li se u ovom slučaju o "ljudskoj greški" ili o "tehničkim problemima".
Zvaničan stav MVPBiH
Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković rekao nam je da je Ambasadi Hrvatske upućena zvanična nota o incidentu te su obaviješteni da su bh. državni organi kontaktirali s nadležnim službama u RS i da je zatraženo da se "curenje smjese koja podsjeća na naftu zaustavi".

- U ponedjeljak će se moći pokrenuti i postupak ispitivanja cijelog slučaja - kazao nam je kratko Perković.

No comments: