24 June 2007

Nevladine organizacije podržavaju pismo Silajdžića i Komšića

Nevladine organizacije i udruženja iz BiH i svijeta te brojne javne ličnosti iskazali su danas punu podršku pismu koje su članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić nedavno uputili generalnom sekretaru UN-a tražeći ...

njegovu pomoć u anuliranju rezultata genocida u BiH.

U pismu generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu Silajdžić i Komšić traže da UN, s posebnom hitnošću, provede presudu Međunarodnog suda pravde o počinjenom genocidu u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja građana ''Dječiji pokret mira, ljubavi, prijateljstva - djeca Sarajeva'' Ivana Mostarac kazala je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kako ovaj pokret zajedno sa drugim nevladinim organizacijama u potpunosti podržava pismo članova Predsjedništva BiH Silajdžića i Komišića te traže provedbu Presude i uklanjanje posljedica genocida.

Mostarac je dodala kako je krajnje vrijeme da prestane teror nad Bosnom i Hercegovinom koji vrši međunarodna zajednica. Ona je međunarodno priznata zemlja i narod u njoj želi živjeti u miru, a ne pod stalnim pritiskom, ocjenjujući da je došlo vrijeme da se odupremo cenzuri.

''Silajdžiću i Komšiću dajemo puno podršku da nas zastupaju pred svijetom i Evropom koja ja organizirala i odradila genocid sa ovakvom vještačkom tvorevinom i uređenjem BiH. Vrijeme je da se kaže 'STOP' ubijanju, silovanju, mržnji i svemu onom što unosi nemir'', kaže Ivana Mostarac.

Na skupu je predloženo pokretanje akcije sakupljanja potpisa građana BiH za podršku pismu u cilju postizanja pravde.

Podršku pismu među ostalima dali su Asocijacija ''Fatma'', Institut za istragu zločina, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -19995., Udruženje majki Srebrenice, ''Zelene beretke'', Društvo za ugrožene narode, prof. Matija Lapenda, estradni umjetnik Nazif Gljiva i druge organizacije i pojedinci.

Međunarodni sud pravde je 26. februara ove godine donio presudu u slučaju između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore po predmetu Aplikacije Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Sud je odlučio da je počinjen genocid nad bosanskim Muslimanima u i oko Srebrenice u istočnoj Bosni i Hercegovini. Naročito, Sud je odlučio da je ovaj genocid počinjen od institucija Republike Srpske, odnosno od Vojske Republike Srpske i Policije Republike Srpske (Ministarstva unutrašnjih poslova - MUP).

Srbija je proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o genocidu zbog svog propusta da genocid spriječi te da kazni sve osobe koje su učestvovale u ovom zločinu i za odbijanje da se povinuje privremenim mjerama koje je Sud naredio 1993. godine, naveli su 18. juna u pismu članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić.

No comments: