25 June 2007

Dodik:
Ne skrivamo, želimo veliku "RS"


Dodik je u intervjuu za jučerašnju "Politiku" rekao kako ne vjeruje da bi ga visoki predstavnik mogao smijeniti.
"Mene će braniti i obraniti narod koji me je izabrao", naglasio je Dodik.

Premijer RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata rekao je kako ne prihvaća ulogu sukrivca za blokadu napretka BiH na putu ka EU, ističući kako on čvrsto brani Daytonski sporazum i njime određenu poziciju RS.

Dodik upozorava kako politička situacija u BiH neće biti normalizirana sve dok ne bude usuglašeno kakva će ova zemlja biti u budućnosti.
"Osnovni problem i uzrok svih nesporazuma u BiH je to što mi nemamo bazični dogovor o tome kako ići dalje. Zato je svaki događaj, pa i presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, povod da se raščišćavaju računi u BiH", rekao je Dodik.
Napominje da presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu neki u Sarajevu, prije svih bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, pokušavaju iskoristiti za svoj politički obračun sa RS.
"Njihova neskrivena ambicija je da im presuda posluži kao razlog za ukidanje RS, iako ona nije bila tužena pa samim tim nije mogla biti ni osuđena strana", dodao je Dodik.

On je istaknuo da se u BiH "sudaraju dva koncepta", od kojih je jedan bošnjački koji želi centraliziranu vlast i unitarnu državu, u kojoj bi Bošnjaci u svakom pogledu dominirali.
"Drugi koncept, rekao bih naš, želi da BiH ostane decentralizirana zemlja, onakva kakva je utemeljena Daytonskim mirovnim sporazumom, sa RS koja će zadržati svoje sadašnje nadležnosti", rekao je Dodik. Kao da ovaj njegov plan funkcionira i nema nikakvih problema u BiH.

Navodi kako dio međunarodne zajednice još misli da stalnim nametanjem određenih rješenja od BiH može napraviti onakvu zemlju kakvu su pojedinci prije 10-12 godina željeli, kao da u njoj ne žive tri ravnopravna naroda.
"Takvo refleksno kretanje dovodi pristalice unitarizacije BiH u poziciju da je promoviraju na bezočan način. Bez obzira na to, svima mora biti jasno da BiH može opstati samo kao složena zemlja ili će se raspasti", poručio je Dodik.

On naglašava da je RS spremna reći da je isključivo zanima BiH samo u onoj mjeri u kojoj može doprinjeti dobrobiti RS.
"Sve što je izvan toga, nas ne zanima. Spremni smo da dio svog kapaciteta gradimo u okviru BiH, ukoliko smo u njoj prihvaćeni kao partneri. Ako nismo partneri, ne vidim razlog da pristanemo na nešto drugo", navodi Dodik.

On je istakao da nije tačna teza nekih stranih krugova da bez jake Srbije ne bi bilo ni RS.
"Tko god nema argumenata za napad na RS, a ima ih sve manje, on poteže priču o konceptu `velike Srbije`. Mi imamo neskrivenu namjeru da napravimo `veliku RS` - veliku po razvoju, jačini i dobrom životu", rekao je Dodik i dodao da RS mora biti partner Srbije sa kojoj poboljšava saradnju.

Prema njegovim riječima, RS se najviše brani sviješću svojih građana o tome da im je ona potrebna i mora trajati.
"Uvjeren sam u u potpunu trajnost RS i da će ovdje biti dobrog života i da se stvari kreću ka tome cilju", rekao je Dodik.

No comments: