28 May 2007

Dan kada se počelo brojati unazad:

"STRATFOR": MILORAD DODIK U OTVORENOM SUKOBU SA ZAPADOM

Premijer tzv. Republike Srpske Milorad Dodik okrenuo je Zapad protiv sebe zbog neslaganja oko reformi u BiH i Zapad će iskoristiti bilo koju priliku da ga ukloni sa funkcije, ali bi to moglo biti opasno po BiH, ocijenila je američka agencija za strateške analize "Stratfor".

To se navodi u izvještaju "Stratfora" o prilikama u BiH, nakon neuspjelih razgovora o reformama ranije ove sedmice u Washingtonu, u kojima su učestvovali Dodik, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i američki zvaničnici, prenose agencije.

Dodik je nedavno pokrenuo veliku kampanju o reformama u BiH suprotnu prijedlozima Zapada, a na sastanku u Washingtonu oštro se sukobio s američkim ambasadorom u BiH Douglasom McElhaneyem i demonstrativno napustio razgovore, naveo je "Stratfor".

Na sastanku u Washingtonu,
McElhaney je zaprijetio Dodiku da će biti smijenjen, dok je Dodik na to rekao da narod tzv. RS neće na to pristati, kao i da ima prijatelje "na višim mjestima" u Washingtonu od njega, koji neće dozvoliti destabilizaciju BiH zbog drugih problema u regionu.

"Ne samo da Zapad ima legalna ovlaštenja da ga ukloni sa njegove funkcije, već je nestrpljiv da se oslobodi tako neprevidljivog lidera i upotrebit će bilo koji izgovor da to učini nakon glavobolja koje je zadao Dodik", naveo je Stratfor.

U izvještaju se, međutim, upozorava da se "Dodik vraća u tzv. RS gdje će početi prikupljati podršku, što bi moglo izazvati veliku - moguće i krvavu - borbu ako ga uklone sa funkcije".

Stratfor je privatna obavještajna korporacija, o kojoj se govori kao o “sjeni CIA”. Osnovana je 1996. godine, s ciljem da svjetskoj javnosti ponudi egzaktna predviđanja o političkim, ekonomskim i socijalnim dešavanjima. Osnovao ju je George Friedman, koji je i danas izvršni direktor. Friedman je inače američki politolog, roditelji su mu preživjeli holokaust, a zanimljivo je i da je jedan od prvih dizajnera ratnih kompjuterskih igara. Klijenti Stratfora nisu poznati, pominju se tek vlade, vojske, velika finansijske korporacije, te naftaši. No, poznata su predviđanja Stratfora. Najavili su, između ostalog, krizu u Evropskoj uniji, pad indonezijske i filipinske vlade, te upozorili da napadi na Irak neće imati veze sa oružjem za masovno uništenje.

No comments: