28 May 2007

Silajdžić i Dodik u Washingtonu

State Department razočaran neuspjehom Silajdžića i Dodika

Pregovori o nastavku reformi u Bosni i Hercegovini, koji su se vodili u protekle sedmice u Washingtonu, između člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjednika vlade tzv. Republike Srpske Milorada Dodika završili su bez dogovora, potvrdio je američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney koji je, uz druge visoke dužnosnike američke administracije, sudjelovao u tim razgovorima.


Uvjeravanja
– Jako smo razočarani jer se Dodik i Silajdžić nisu mogli dogovoriti. Neuspjeh onemogućava nastavak integracija – izjavio je veleposlanik McElhaney. Američki je veleposlanik ovu izjavu dao nakon što su Silajdžić i Dodik u četvrtak razgovarali i s državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom, koji ih je također pokušao uvjeriti da se dogovore o ustavnim reformama i preustroju policije. Dodik je izjavio da se tokom razgovora s Burnsom od njega tražilo da pristane na reduciranje mehanizma tzv. entitetskog glasanja u parlamentu BiH.

– Ne mogu prihvatiti ukidanje entitetskog glasanja niti je od mene trebalo očekivati da prihvatim reformu policije ako nema policije tzv. RS – kazao je Dodik. Silajdžić je rekao da se smatralo neodrživim očuvanje mehanizma po kojemu donošenje odluka i zakona u parlamentu BiH može blokirati samo jedna petina zastupnika, kako je to sada slučaj.

Kompromis
Kazao je da je Dodik odbio kompromisni prijedlog da se entitetsko glasanje primjenjuje samo u slučajevima odlučivanja o ovlastima koje su podijeljene između države BiH i njenih entiteta. Silajdžić je dodao da je neprihvatljivo nastojanje da se zadrži naziv policije tzv. RS.
Veleposlanik McElhaney je istaknuo da će se, prije ili kasnije, zainteresirane strane morati vratiti za stol i naći rješenje za ova pitanja, a dok to ne učine, približavanje BiH euroatlantskim integracijama bit će zaustavljeno.

– Lideri iz BiH to moraju riješiti – kazao je McElhaney. Američki State Department je jučer izrazio razočaranje zbog neuspjeha pregovora.“Sjedinjene Države su razočarane što predsjednik Silajdžić i premijer Dodik nisu bili u mogućnosti postići sporazum o tim pitanjima.

Ne uspijevajući nadići međusobne razlike, oni onemogućuju BiH da nastavi na svom putu do pune integracije u euroatlantske strukture”, kaže se u priopćenju State Departmenta. State Department je podsjetio dvojicu čelnika kako moraju djelovati “u okvirima Daytonskog sporazuma” kako bi riješili sporna pitanja.

No comments: