29 May 2007

Novi vuk iz Srbije

Susret šefova diplomatije BiH i Srbije


Posjeta novog ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića BiH, kao prva zvanična nekoj zemlji nakon što je stupio na dužnost, u MVPBiH je ocijenjena pozitivno, posebno imajući u vidu da su bilateralni odnosi u posljednjem periodu bili zapostavljeni.
- To je poruka regionu, Briselu i Vašingtonu da naše dvije zemlje mogu sarađivati te da postoji interes za dobrosusjedsku saradnju - kazao je šef bh. diplomatije Sven Alakalaj na pres-konferenciji nakon razgovora s Jeremićem.

Ispoštovati presudu

Kazao je da su razgovarali o mogućnostima ekonomske saradnje, učešća firmi jedne zemlje na tržištu druge, ali i zajedničkim nastupima na tržištima trećih zemalja.
Jeremić je, uz izražavanje zadovoljstva što je njegova prva posjeta upravo u Sarajevu, kazao da je to bila i odluka državnog vrha Srbije.
- Jedan od osnovnih prioriteta nove vlade bit će izgradnja dobrosusjedskih osnosa i produbljivanje regionalne saradnje - kazao je Jeremić.
Među prioritetima je i dovršetak saradnje s Haškim tribunalom.
- Vrijeme koje je iza nas je izuzetno teško i traumatično i ta stranica historije treba se što prije završiti. Nova vlada učinit će sve da se u najkraćem roku ova stranica i zatvori -ustvrdio je Jeremić, iskazavši spremnost da se ispoštuje presuda Međunarodnog suda pravde o nesprečavanju genocida, "koja je za Srbiju veoma teška".

Teritorijalni integritet

Jeremić kaže da se rješenje za Kosovo ne povezuje sa statusom tzv. RS.
- Srbija se beskompromisno zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, kako Srbije tako i BiH. I tu neće doći do bilo kakve revizije stava - naglasio je on.
Ipak, dodao je da bi bilo izuzetno pogrešno bilo kakvo nametanje rješenja.
- Sve što nije stvar kompromisa, može stvari riješiti na kratak rok, ali sije sjeme dugoročne nestabilnosti u regionu - naglasio je Jeremić.

No comments: