26 April 2007

Dodik i Srebrenica

Dodik pod hitno došao u Srebrenicu

Majkama Srebrenice nikakav novac ne može zamijeniti sinove, niti se tim papirima može oprati savjest


Milorad Dodik jučer je boravio u Srebrenici. Došao je u gradić gdje je 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima i pričao o ekonomskoj pomoći Vlade tzv. RS. Stigao obići nekoliko lokacija, sastati se s općinskim čelnicima, udruženjima. No, nije učinio najvažniju stvar.
Premijer tzv. manjeg bh. entiteta nije se ni na putu prema Srebrenici, a ni pri povratku iz nje zaustavio čak ni minutu u Potočarima, gdje su ukopane žrtve genocida.
Presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je nedvojbeno dokazano i potvrđeno da su vojska i policija tzv. RS počinile genocid, Dodik, onako kako je to i navikao, gleda isključivo kroz prizmu novca.
Zaboravlja pri tome ključnu stvar - da presuda ne podrazumijeva samo ekonomsku pomoć ovom iznimno siromašnom i nerazvijenom dijelu BiH. Presuda ima svoju historijsku, političku, pravnu i moralnu dimenziju.
O historijskoj će se brinuti historičari i vrijeme, sud o pravnom aspektu dat će stručnjaci iz te oblasti, političkim se bave oni koje je narod izabrao da ga predstavljaju, a među njima je i Dodik. No, najvažnija njena dimenzija svakako je ova moralna.
Odavanjem počasti žrtvama genocida Dodik bi pokazao da je napokon prihvatio sudski potvrđenu činjenicu - da je u Srebrenici počinjen genocid. I ne samo to. Njegov poklon sjenama srebreničkih žrtava označio bi i početak prijeko potrebne katarze srpskog naroda i gledanja istini u oči.
Sve dok Dodik, samoinicijativno, ne prođe kroz mezarje u Potočarima, dok ne osluhne tišinu koja ledi krv u svakom čovjeku, ne pokloni se nevino stradalima i ne naredi hapšenje zločinaca što ubiše u Srebrenici hiljade ljudi, priča o ekonomskom oživljavanju nema nikakvog smisla.
Naprotiv. Znači tek plaćanje ljudskih života s tričavih 15 miliona maraka. A majkama Srebrenice nikakav novac ne može zamijeniti sinove, niti se tim papirima može oprati savjest.

Avaz

No comments: