26 April 2007

B i H & Svijet

Međunarodna promocija donijela nove investicije
Prošlogodišnja kampanja i sveukupni promotivni napori Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) donose konkretne rezultate. Bosna i Hercegovina postaje sve interesantnija zemlja, kako za strana ulaganja, tako i za turizam. ''Zabilježen je značajan priliv izravnih stranih ulaganja tokom prva četiri mjeseca, a postoje i neke najave za sljedeće razdoblje", istaknuli su iz ove agencije. Promotivne aktivnosti FIPA-e kao što je reklamiranje u elektronskim i tiskanim medijima, dovele su do povećane posjećenosti njihovoj web stranici (www.fipa.gov.ba) koja je u protekla četiri mjeseca utrostručena, a broj pretraga je dostigao brojku od 500.000.

Povećana ulaganja

''Britanski list Guardian, od 50 novih top-destinacija u svijetu, izabrao je Sarajevo na 7. mjesto. To je ogroman uspjeh'', smatraju u FIPA-i. Rezultat dobre promocije zemlje je i povećanje stranih ulaganja. Tako je u prva četiri mjeseca ove godine u BiH uloženo 950 miliona maraka, a u sljedećem mjesecu se očekuje ulaganje od 1,26 milijardi maraka kao uplata za Telekom tzv. Srpske. U drugoj polovici godine u FIPA-i očekuju ulaganja od novih 1,5 milijardi maraka. Ove godine evidentirana su značajna ulaganja u više privrednih sektora. Osim toga, bankarski sektor i sektor osiguranja i dalje su interesantna oblast, što pokazuje ulazak ERSTE Banke i Steirmarkische bank und Sparkassen na naše tržište kupovinom ABS banke u iznosu od 32 miliona maraka, te kupovina Zepter banke Banja Luka od Volksbanke, kao i ulaganja u Grawe osiguranje Sarajevo i Banja Luka.

"Enjoy Life" ponovno od 15. maja

Povećane ulaganja i ukupnog imidža naše zemlje u svijetu doprinijelo je i prikazivanje spotova o BiH na CNN-u, te promocija investicijskih mogućnosti na BBC-u. Ovi rezultati u prva četiri mjeseca ove godine pokazuju, kako ističu iz FIPA-e, da minimalna sredstva koja su uložili Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, Sarajevski kanton, Turistička zajednica SK-a, VTK BiH, Vlada Brčko DC, Vlada ZDK-a, Grad Sarajevo i FIPA daju iznimne rezultate. Očekujemo da se ove godine uključe i druge institucije, a novi ciklus kampanje kreće 15. maja s novim spotovima "Enjoy Life".

Porast interesa investitora


Evidentirana su značajna ulaganja u više gospodarskih sektora od kojih možemo izdvojiti početak realizacije Fenix projekta (obnova integralne proizvodnje) u Mittal Steel Zenica u iznosu od 234 miliona maraka, kao i kupovinu lanca maloprodaje VF-a od Konzuma (Agrokor) u iznosu od oko 80 miliona maraka, te ulaganje u otvaranje rudnika Lapišnica čiji je investitor Alpine Mayerden Bau GmbH u iznosu od 17 miliona maraka.

No comments: