16 May 2011

Damir i Daniel Ferizović

Bosanskopetrovački informatičari najbolji u BiH

Plasirali se na Svjetsku olimpijadu

Nakon što su pobijedili na kantonalnom takmičenju, Damir Ferizović, Daniel Ferizović i Hajrudin Ćoralić ponovili su sjajne nastupe i na državnom takmičenju i plasirali se na Svjetsku informatičku olimpijadu. Pored njih, u državni tim plasirao se i Asmir Avdičević, učenik Druge sarajevske gimnazije.

Unsko-sanski informatičari su u subotu u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu učinili nezapamćen podvig na 15. Državnom takmičenju iz informatike za srednje škole u organizaciji Udruženja bh. informatičke olimpijade i osvojili tri od četiri moguća mjesta u državnom timu Bosne i Hercegovine.

Najbolji informatičari u Bosni i Hercegovini su Daniel Ferizović, Damir Ferizović, Asmir Avdičević i Hajrudin Ćoralić. Tako državni tim Bosne i Hercegovine čine braća Daniel i Damir iz Bosanskog Petrovca te sarajevski i bihaćki gimnazijalci Asmir i Hajrudin.

Unsko-sanski kantonalni tim ovim je uspjehom učinio izvanredan uspjeh, te osvojio prvo, drugo i četvrto mjesto. To znači da Bosanski Petrovac, tj. njegovi najbolji informatičari čine polovinu državnog tima Bosne i Hercegovine. Daniel je nastavio prošlogodišnju praksu osvojivši prvo mjesto, a brat Damir je bio tek malo slabiji, drugi. Učenik Druge gimnazije iz Sarajeva Asmir Avdičević je bio treći, a bihaćki gimnazijalac Hajrudin Ćoralić četvrti.

Daniel Ferizović, inače učenik trećeg razreda Srednje mješovite škole u Bosanskom Petrovcu, dok je njegov brat maturant, na državnom takmičenju ostvario je zapanjujućih 400 bodova, što je maksimalni učinak.

Mentor najuspješnijih informatičara u Bosni i Hercegovini iz Unsko-sanskog kantona je direktor bihaćke gimnazije, profesor Jasmin Hodžić, koji sa njima radi već četiri godine, a rezultati su se pokazali i na ovom takmičenju.

Svjetska informatička olimpijada održat će se na Tajlandu, u julu ove godine. Međunarodna informatička olimpijada (International Olympiad in Informatics - IOI) godišnje je informatičko takmičenje za učenike srednjih škola. Prva IOI održana je 1989. godine. Takmičenje se sastoji od dva dana računarskog programiranja, rješavanja problema algoritamske prirode. Učenici se takmiče pojedinačno, a za svaku državu koja učestvuje mogu nastupiti do četiri takmičara. 

5 comments:

Muhamed said...

Da je njima direktor gimnazije bio Milan Lukac, ne bi se oni plasirali ni do opcinskog takmicenja.

Sajo said...

A Vukic? Mozes samo zamisliti.

Anonymous said...

A Hajder? Nema brace Ferizovica na listi nagradjenih za a la Hajder "Titov rodjendan" u Bos. Petrovcu.

Anonymous said...

Kako nema?!?! Braca Ferizovic su nagradjeni od grada odmah nakon povratka iz Kanade, i to u povodu Skenderovih dana. Pa nece valjda dva puta!? Ne pisete da im opcina daje sredstva za putovanja na takmicenja. Fukare jedne!! Sve biste ocrnili!

Anonymous said...

Erminu Hajderu svaka cast da nije bilo pomoci opcine decki nebi ni vidjeli olimpijade jer drzava a ni federacija nisu dale ni pfeninga za njihov odlazak. A da podsjetim predstavljali su u Tajlandu BiH. Tako da komentar nije na mjestu.