04 April 2011

Inspektori

Niko ne voli inspektore

Mahmut Jukić
Privrednici sa područja Unsko-sanskog kantona priključili su se javnoj raspravi o novom nacrtu "Zakona o kantonalnim inspekcijama" u organizaciji Privredne komore u Bihaću. Nevedeni zakon u velikoj mjeri se odnosi na njih, ali primjedbe koje su upućivali bile su i opće prirode.
- Inspekcije, sud i sva procedura brzo djeluju kada treba zbog sitnice platiti globu. Edukativno i preventivno djelovanje je rijetko, ide se selektivno, odmah se gleda zbog čega i koga da kazne, a kome da ostave vremena da se popravi - kazao je privatnik iz Bihaća Murat Velić svoje utiske.

Privatnik Mujo Kečanović istakao je da mnoge male firme bivaju pod pritiskom inspektora koji u detalje sprovode zakon o zaštiti na radu.
- Naše vrijeme je dragocjeno, a koliko ga potrošimo zbog čestih inspekcija iz raznih oblasti i ispunjavanje registara i registara zapisnika. Zar mora toliko biti važno ako na pet stepenika nema zaštitne ograde i takvi datelji, pitao je Kečanović.

- Budimo iskreni, niko ne voli inspektore. Vama koji priređujete ovoj državi, treba pristupati s poštovanjem, jer mi svi živimo od vas. Mi uskoro uz pomoć Svjetske banke uspostavljamo elektronske sisteme vođenja nadzora, tako da ćemo i vama oduzimati manje vremena - kazao je Mahmut Jukić, direktor Porezne uprave FBiH kantonalnog ureda u Bihaću

On je kazao da je vrijeme "socijale" prošlo, da država treba zaživjeti, da u slučajevima gdje pronađu jednog neprijavljenog radnika mogu dati vremena poslodavcu da ga prijavi, ali ako ih je više takvih, prijave će biti neminovne.

No comments: