29 July 2010

Alen Islamović otvoreno

Pogledajte:
Komentar Alena Islamovića o gradu Bihaću i politici u tom gradu


Lesnina

Austrijanci preuzimaju Lesninu

Slovenska tvornica namještaja dobiva novog vlasnika

Austrijski XXXLutz, drugi najveći trgovac namještajem na svijetu (nakon švedske Ikee) kupio je slovensku Lesninu. Iako slovenski mediji u srijedu nisu mogli dobiti službenu informaciju o tome po kojoj je cijeni prodana Lesnina, riječ je o trgovcu namještajem čiji prihodi od prodaje premašuju 200 miliona eura.

Inače, grupacija Lesnina je prije prodaje bila u vlasništvu privatne tvrtke Siringa, čiji su vlasnici vodeći Lesninini menadžeri i ljubljanska investicijska kuća Publikum.
Interesantno je da Lesnina više od polovice prihoda ostvaruje u Hrvatskoj. Lani su prihodi kompanije Lesnina Hrvatska d.o.o. iznosili blizu 630 miliona kuna.

27 July 2010

Nakon velikog sranja London oprao ruke

London: Sud odbio zahtjev
za izručenje Ejupa Ganića Srbiji

Sud u Londonu odbio je u utorak zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića. Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će to tužilaštvo uložiti žalbu na ovu odluku. Poštujemo svaku odluku engleskog suda, ali postoji pravo žalbe višem sudu i mi ćemo to pravo iskoristiti, rekao je Vekarić.

Odluka suda u Londonu objavljena je dvije sedmice nakon okončanja glavnog pretresa i skoro punih pet mjeseci od kada je britanska policija na zahtjev Beograda zadržala Ganića na londonskom aerodromu Heathrow.
- On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i doktor Ganić je na putu za Sarajevo, rekao je savjetnik Damir Arnaut, član pravnog tima Ganićeve Odbrane, za Justice Report.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu u Beogradu bilo suđeno za ratni zločin.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Protiveći se izručenju, Ganićeva Odbrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motivisan. Ganić je desetak dana nakon hapšenja pušten iz pritvora uz kauciju i od tada je bio u kućnom pritvoru, podsjeća BIRN-Justice Report.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Haris Silajdžić u prvoj izjavi medijima, rekao je da je „pravda pobjedila“ i čestitao porodici Ganić i svom savjetniku Damiru Arnautu, za kojeg je londonski sud potvrdio da je imao ključne argumente u ovom slučaju. „Pravda je pobijedila nepravdu i nasilje“, riječi su predsjedavajućeg dr. Silajdžića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravlja odluku Suda u Londonu kojom je odbijen zahtjev Srbije za ekstradicijom bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici. Komšić ističe da je riječ o ispravnoj odluci Suda, naglašavajući da je velikosrpska politika ovim doživjela još jedan poraz, pogotovo što su svi navodi srbijanske strane odbačeni, a svi navodi odbrane prihvaćeni.

Gdje je Rusija?

"А где је Русија?"

Bogoljub Karić, položio u Rusiji

Bogoljub Karić: Dobio azil u "bratskoj" Rusiji

Bogoljub Karić, jedan od najbogatijih oligarha u Srbiji, dobit će politički azil u Rusiji. No, privreda u Srbiji i dalje je pod kontrolom tajkuna. Svoje monopole oni ne mogu zahvaliti genijalnosti već privilegijama.

Frankfurter Allgemeine Zeitung u članku pod nazivom "Siva eminencija Srbije" piše: "Fiksiranost na Kosovo i nehapšenje Ratka Mladića, ma kako bila važna pitanja, proteklih godina su zamaglila pogled na puno veće prepreke, koje Srbija mora da prebrodi na putu ka EU. Srpski nacionalizam je ispuhao i postao više fenomen, koji se pojavljuje na površini. Ispod je država koju kontroliše oligarhija. Većina tih spornih poduzetnika su osnove svog bogatstva stekli u vrijeme Slobodana Miloševića. U sjeni rata i nasilja postali su bogataši, mračno-siva eminencija, a u sjeni politike uspješno su preživjeli i nakon svrgavanja Miloševića 2000. godine. Dugo je kao najuspješniji srbijanski tajkun slovio Bogoljub Karić, čija neslavna karijera dobija epilog u Rusiji, gdje je dobio politički azil. Isporučenje Karića, koji se optužuje da je Srbiju oštetio za 40 miliona eura, time je postalo nerealno."

"Moskva se predstavlja kao veliki prijatelj Srbije, kada je u pitanju međunarodno pravo i energetska politika, ali odnosi između Kremlja i predsjednika Srbije Borisa Tadića nisu previše srdačni. Konačno Tadić je bio bliski saradnik Zorana Đinđića u borbi protiv Miloševića a Moskva nije baš bila naklonjena srbijanskoj opoziciji. Da se pita Moskva, u Srbiji bi na vlasti i dalje bila stara garda, čijim je predstavnicima Kremlj velikodušno davao azil. Pored ostalih u Moskvi nesmetano žive Miloševićeva udovica Mirjana Marković i sin Marko, iako ih traži srbijansko pravosuđe."

"Bogoljub Karić je predstavljao simbiozu privrede i politike u vremenima Slobodana Miloševića. Kada je režim počeo da se ljulja Karić i drugi Miloševićevi tajkunu promijenili su stranu i ponudili svoju podršku vođama opozicije. Uz jedan uslov: da nakon promjena nastave sa biznisom. Tako je sklopljen pakt. Šaka muškaraca podijelila je među sobom tržište Srbije, pobrinuvši se da u Srbiju ne uđe nijedan strani investitor, koji njima nije po volji. IKEA i Baumarkt, koji su prisutni u gotovo svim balkanskim zemljama, tamo nisu imali šanse."

Kako se odbraniti od uticaja tajkuna

"Onaj ko bi se i pored svega odvažio da ulaže u Srbiji, morao se podvrći pravilima oligarha, koji kontrolišu državne institucije: gradske vlasti, kartelske urede, poreske ustanove, medije. Tako je oligarh Milan Beko tu metodu uspješno primjenio na esenski medijski koncern WAZ, kako bi ga protjerao iz Srbije. Još 2003. godine je tadašnji ministar inostranih poslova Zoran Svilanović upozoravao da postoji 10 do 20 poduzetnika, koji na različite načine vrše uticaj na poslanike u Parlamentu Srbije. Postavlja se pitanje, kako se odbraniti od toga uticaja, rekao je tada Svilanović."

"Nije ni čudo što strani investitori ozbiljno razmišljaju da li da dođu na Divlji Jugoistok. Za stranog investitora, koji se u jednom sporu treba pouzdati u pravnu državu, u Srbiju, srbijanska stvarnost je od proevropske retorike Borisa Tadića udaljena kao Srbija od Mongolije. I dok su drugi oligarhi iz Miloševićevog vremena i dalje na vlasti, Karić nije, jer je počinio tešku grešku. Nije mu bilo dovoljno da kupuje političare i partije već se i sam dao u politiku. Kao kandidat za predsjednika Srbije 2004. godine osvojio je 18% glasova, što je bio prvi veći uspjeh. Kada je potom osnovao partiju i zaprijetio da ugrozi postojeće političke partije, kucnuo je čas obračuna."

"Politička elita Srbije se naprasno sjetila svih nepravinosti koje su pratile uspon Bogoljuba Karića, koje nikoga nisu zanimale dok je bio najvažniji finansijer političara. Oni su zajedničkim snagama uspjeli da njegova preduzeća stave pod državno vlasništvo. Zatvorena je njegova TV stanica a 2006. godine izdat je nalog za hapšenje i Karić se dao u bijeg.

Bilo kako bilo, ako političari u Srbiji ozbiljno misle da se uhvate u koštac sa korupcijom morali bi povesti istragu protiv desetak tajkuna. Ali, to se nikako ili rijetko dešava. Stoga je slučaj Karić netipičan za Srbiju. Za srbijanske tajkune se ipak vjerovanje da mogu kupovati partije i političare a time i srbijansku demokratiju, do sada nije pokazalo kao pogrešno."

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u BP

Delegacija Kantonalnog vijeća SBiH USK
posjetila Bosanski Petrovac

Delegacija Kantonalnog vijeća S BiH USK, na čelu sa predsjednikom KV S BiH USK Sadikom Bahtićem, generalom Atifom Dudakovićem, članom Kantonalnog izbornog štaba S BiH USK i predsjednicom Mladi S BiH USK Aldijanom Mustafić, posjetila je Općinsku organizaciju S BiH Bosanski Petrovac.

Predsjednik OS S BiH Bosanski Petrovac g. Senad Husetić primio je delegaciju, koju je između ostalog upoznao sa stanjem u Općinskom savjetu S BiH, funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti, kao i o aktulanim pitanjima na području općine Bosanski Petrovac.

G. Bahtić izrazio je svoje zadovoljstvo radom ove Općinske organizacije, te posebno stavio akcenat na rukovodstvo i članstvo Općinske organizacije S BiH Bos. Petrovac, kojeg čine pretežno mladi ljudi, što je svakako Stranci za BiH velika čast.

Prisutnima se obratio i Atif Dudaković, ispred Kantonalnog izbornog štaba S BiH USK, te izrazio zadovoljstvo što se nalazi u posjeti prostorijama stranke u Bos. Petrovcu, da ima mnogo prijatelja u tom gradu i da ga vežu lijepe uspomene. Svoje interesovanje je iskazao kroz dosadašnju formiranu infrastrukturu Mjesnih ogranaka S BiH i do koje faze je to stiglo.

Predsjednica Mladi S BiH USK g-đica Aldijana Mustafić u razgovoru sa predsjednicom Mladi S BiH Bos. Petrovac upoznata je sa radom i aktivnošću mladih ove Općinske organizacije. Pohvalno je istaći da upravo politika ove stranke daje prednost i prostora populaciji mladih, a koji su danas svojim prisustvom pokazali političku odgovornost i lojalnost stranci, rekla je g-đica Mustafić.

Nakon posjete službenim prostorijama stranke, članovi su nastavili druženje u ugodnoj atmosferi i neformalnom razgovoru.

Kosovo i RS

RS nastala kao rezultat etničkog čišćenja
i sudski utvrđenog genocida


Premijer RS Milorad Dodik upozorava da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) “otvara hipotetičku mogućnost da RS učini isto što i kosovski Albanci". Dodik kaže da će se o tome razmišljati tek nakon izbora u BIH i RS za tri mjeseca.

Pravo Kosova i pravo RS uopće nije isto:

Kosovo je samo od 1912. do 1944. bilo bez formalne autonomije, prije toga kao autonoman vilajet (od Prijepolja do Velesa i Štipa) a nakon toga je, sve do raspada Jugoslavije bilo autonomno, kao subfederalna jedinica do 1974, a zatim kao faktički konfederalna jedinica u faktičkoj konfederaciji; njena autonomija je dokinuta silom, a rezultat je bio njegova jednostrano proglašena nezavisnost, uz asistenciju međunarodne zajednice.

Područje sadašnje RS bilo je vjekovima neodvojiv dio Bosne (kraljevine, sandžakata, ejaleta, administrativne jedinice, pa republike), s kratkotrajnom parentezom postojanja Jajačke i Vrbaske banovine (1931-1941), koje nisu imale iste granice kao i sadašnja RS i koje nisu bile formalno etnički konstruisane i tako sve do Dejtona 1995, sporazuma kojemu je bila svrha prekinuti rat a ne uspostaviti granice za vječnost.

Ključna razlika je na području temeljnih ljudskih prava, koja su diktirala pravo Kosova na nezavisnost, a koja bi morala negirati pravo RS i na onu autonomiju koja joj je osigurana kompromisnim Dejtonskim sporazumom.

Naime, legitimnost nezavisnosti Kosova proistekla je manje iz njegove historije autonomnosti, a daleko više iz činjenice da je njegovo albansko stanovništvo bilo izloženo etničkom “čišćenju” na granici genocida, kojim je Srbija sebi htjela osigurati tu teritoriju.

RS je, naprotiv, nastala baš kao rezultat ne samo etničkog “čišćenja”, nego i pravoga i sudski utvrđenog genocida (u Srebrenici), za koji su optuženi upravo organi RS: njen demokratski izabran predsjednik Radovan Karadžić (kojemu se i zato sudi u Hagu), njen glavnokomandujući general Ratko Mladić (i danas u kukavičkom bijegu od pravde), njena potpredsjednica Biljana Plavšić (pravosnažno osuđena) itd.

Cinično je i duboko nepravedno izjednačavati legitimitet žrtve (kosovskih Albanaca) i legitimitet vinovnika genocida (paradržavne tvorbe bosanskih Srba). Ta je tvorba, u historijskom trenutku nepovoljnom za pravdu, već dobila nagradu za zločin: autonoman entitet, i to na teritoriji nesrazmjerno većoj od udjela srpskog življa u narodu BiH.

Povećati nagradu značilo bi podsticati druge na zločin genocida.

Ode Vučko u mornare

Iz dobro obaviještenih izvora:
Amerika traži smjenu Vuka Jeremića!

"Nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu iz Washingtona je vlastima u Beogradu poručeno da je pravo vrijeme da se krene naprijed i postigne dogovor. Iz SAD-a poručili su da to nije moguće dok cijelu priču oko Kosova vodi ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić!", piše jedan srbijanski dnevnik, a tekst se temelji na informacijama iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

List zaključuje kako Jeremićeva pozicija nije dobra ni na političkoj sceni Srbije jer ga opozicija optužuje da uporno insistirao da se ide u Haag, a sada je izgubio.

Kosovski premijer Hashim Thaci rekao je poslije pozitivnog mišljenja Međunarodnog suda pravde kako nijedna država nema razloga ne priznati nezavisnost Kosova.

"Nijedna država na svijetu više nema razloga ne priznati nezavisnost Kosova. Pozitivno mišljenje MSP-a je najbolji odgovor na pitanje nezavisnosti Kosova", kazao je na konferenciji za novinare Thaci i dodao kako će mišljenje Suda pomoći da više država prizna nezavisnost.

Republika Kosovo

Šta nakon Kosova?

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (26. 7.) se nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde, sada postavlja pitanje priznanja onih članica Unije koje do sada nisu priznale Kosovo i čiji argumenti gube smisao.

Pet članica Unije koje nisu priznale neovisnost Kosova -Španjolska, Rumunjska, Slovačka, Grčka i Kipar - su do sada svoju odluku argumentirale kako je proglašenje neovisnosti bilo protivno međunarodnom pravu. Na primjer, Grčka je u raspravi koja se vodila, također dostavila svoje argumente Haškom sudu pravde gdje je naglasila kako "nema ništa protiv Beograda ili Prištine", ali da smatra da je odluka Kosova o neovisnosti u suprotnosti međunarodnom pravu.

"Ublaženje poniženja Beograda"

Šok srbijanskog izaslanstva nakon izricanja mišljenja

Nakon mišljenja suda izrečenog protekle sedmice su takvi argumenti izgubili svaki smisao. Utoliko se očekuje da će Kosovo uskoro priznati veliki broj zemalja. Zanimljivo je da je od preko 100 zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo samo njih tridesetak izjavilo kako načelno odbijaju priznanje nove države, dok su ostale zemlje bile ili bez osobnog stava o Kosovu ili su najavile kako će pričekati mišljenje Međunarodnog suda pravde. Ono nije obvezujuće, ali je dosadašnja praksa pokazala kako većina zemalja članica UN-a na koncu ipak prihvaća njegovo mišljenje.

Nakon šoka koji je zavladao u Beogradu nakon diplomatske pobjede Prištine - koju im je "poklonila" sama Srbija uopće tražeći mišljenje Međunarodnog suda pravde, diplomati u Bruxellesu ukazuju da će se sada obratiti Beogradu i, kako su rekli nastojati "ublažiti njihovo poniženje". Ipak, ne očekuje se da će europski ministri vanjskih poslova na svojem sastanku ovog ponedjeljka (26. 7.) donijeti i neke zaključke koji se tiču Kosova.

23 July 2010

Bosanski Petrovac: Vodozaštitna zona Smoljana

Završen Projekat Vodozaštitne zone
oko izvorišta Smoljana

Posjetom premijera USK-a Šemsudina Dedića Komunalnom preduzeću Bosanski Petrovac i općinskom načelniku Erminu Hajderu obilježen je i službeno završetak Projekta vodozaštitne zone oko izvorišta Smoljana. Obilaskom komunalnog preduzeća i posjetom izvorištu Smoljana predstavnici d.o.o. Komunalno su upoznali prisutne o projektu. Vrijednost projekta je 150.000,00 KM, od čega je Vlada USK-a pomogla sa 100.000,00 KM, a ostatak su općinska i sredstva komunalnog preduzeća.

Izradom elaborata o zaštiti izvorišta postignut je značaj u sprječavanju neadekvatnog eksploatisanja šuma. U 1. zoni oko izvorišta je strogi režim bez sječe, dok u 2. zoni je dozvoljena sanitarna sječa bez mašina, da se zaštiti tlo od erozije i da izvorišta ostanu čista.

Premijer Dedić je naglasio da je Vlada USK-a prepoznala ovaj Projekat kao obezbjeđivanje uslova za bolji život građana Bosanskog Petrovca i nastojali su da pošalju poruku za poboljšanje mogućnosti za održivi povratak, te da će Vlada USK-a i u budućem periodu biti partner općine Bosanski Petrovac.

„Značaj zone je dokaz da strateški razmišljamo i obezbjeđujemo pitku vodu svim budućim generacijama Petrovčanki i Petrovčana. Zaštitne zone su urađene po visokim standardima i možemo biti primjer svima kako treba brinuti o pitkoj vodi“ riječi su načelnika općine Bosanski Petrovac Ermina Hajdera. Načelnik je najavio i budući projekat zaštite i drugog izvorišta u Sanici iz kojeg se općina snabdjeva pitkom vodom, te istakao dobru suradnju sa Vladom USK-a i premijerom Šemsudinom Dedićem u protekle dvije godine.

Skender Kulenović - Stogodišnjica

Obljetnica: 100 godina Skendera Kulenovića

U Bosanskom Petrovcu 22. jula 2010. godine formiran je organizacioni odbor za obilježavanje stogodišnjice rođenja čuvenog pisca Skendera Kulenovića. Ovaj jubilej proistekao je iz tradicionalne manifestacije «Dani Skendera Kulenovića» u Bosanskom Petrovcu, koja se svake godine obilježava u čast velikog građanina naše općine.

Ovaj put, zbog značaja obljetnice neće se dodjeljivati tradicionalna književna nagrada, već će se cijela manifestacija bazirati na liku i djelu Skendera Kulenovića - zaključio je načelnik općine Ermin Hajder na održanom sastanku sa direktorom Spomen biblioteke Skender Kulenović, Renatom Mehičićem i Erminom Alagić, ovlaštenim agentom za promociju sabranih djela „100 godina Skendera Kulenovića“.

Kako se ove godine obilježava stogodišnjica od rođenja najpoznatijeg Petrovčanina, razgovaralo se o programu obilježavanja, pozorišnim sadržajima koji će pratiti ovogodišnju manifestaciju, i promociji sabranih djela Skendera Kulenovića.
-U publikaciji koja se priprema po prvi put će se naći i Skenderovi tekstovi koji do sada nisu objavljivani- kazao je Ermin Alagić, ovlašteni agent za promociju sabranih djela „100 godina Skendera Kulenovića“.

Načelnik Ermin Hajder kaže da očekuje mnogo gostiju iz cijele BiH i regiona koji poštuju Skenderov lik i djelo. Bosanski Petrovac je iznjedrio mnogo poznatih umjetnika poput Skendera Kulenovića, Jovana Bijelića, Ahmeta Hromadžića, Mersada Berbera koji su danas temelj za razvoj kulturnog turizma u našoj općini.

Privredna Komora USK u Bos. Petrovcu

SARADNJA PRIVREDNE KOMORE USK
I OPĆINE BOSANSKI PETROVAC

U četvrtak, 22.07.2010.godine održan je sastanak u kabinetu načelnika općine Bosanski Petrovac sa načelnikom Erminom Hajderom, a u vezi ostvarenja bolje saradnje između PK USK i ove općine. Sastanku su ispred PK USK prisustvovali predsjednik Ismet Pašalić i generalni sekretar Sadeta Gutlić.
Predsjednik PK USK govorio je o potrebi saradnje, zajedničkog djelovanja te resursima i mogućnostima razvoja općine Bosanski Petrovac. Predložio je nekoliko područja buduće saradnje od obostranog interesa: izrada strateških dokumenata i projekata, priprema i apliciranje projekata na fondove EU i druge izvore financiranja; zajednički nastup kod institucija vlasti; podrška razvoju turističkih projekata i ruralnog razvoja; podrška razvoju projekta EKOBIS; edukacija za potrebe općine, obrta i poduzetništva; ostvarivanje regionalnog partnerstva putem postojećih i novih partnera PK USK; promocija resursa, programa, proizvoda i projekata općine na sajmu EKOBIS i na regionalnim sajmovima i drugim mjestima gdje je Komora partner; razvoj poduzetničke infrastrukture, industrijskih zona i turističkih destinacija itd. Dotakao se i drugih pitanja kod ostvarenja interesa na višim nivoima vlasti i međunarodnih institucija.

Načelnik Hajder se zahvalio na interesu i posjeti predstavnika PK USK općini Bosanski Petrovac, te naglasio da Općina ima stabilan i realan budžet te planirano ostvarenje istog. Planovi razvoja općine su realni i ostvaruju se sigurnim putem, korak po korak. Općina posjeduje prirodne resurse i velike mogućnosti ekonomskog i demografskog razvoja.

Istakao je da je u toku nekoliko infrastrukturnih projekata, te izgradnja industrijske zone, razvija se nekoliko turističkih projekata na ruralnim područjima, poput projekta „Čardaklija" u MZ Vrtoče. Velike su mogućnosti razvoja eko-ruralnog, kulturnog, historijskog, zimskog i partizanskog turizma.
Bosanski Petovac ima nekoliko velikih književnika i slikara - književnike Skendera Kulenovića i Ahmeta Hromadžića te slikare Mersada Berbera i Jovana Bijelića, koji mogu da se ugrade u razvojne planove i turističku ponudu, kroz manifestacije, muzejske postavke i dr. Načelnik je također naglasio velike mogućnosti razvoja oprganske poljoprivrede, korištenja poljoprivrednog zemljišta, šumskih plodova, te da su već počeli sa proizvodnjom heljde i drugih kultura. Ostvarena je odlična saradnja sa ambasadom Kraljevine Švedske koja daje podršku razvoju ove općine. Saradnja postoji i sa drugim ambasadama i međunodnim organizacijama. Podržao je mišljenje predsjednika Pašalića te smatra korisnom saradnju sa PK USK. U tom smislu dogovoreno je da se formalizira saradnja općine i Komore putem Sporazuma o saradnji, uz uvažavanje specifičnosti resursa, projekata i potreba općine.

Dogovoreno je da će PK USK sačiniti prijedlog Sporazuma o saradnji, a da je općina zainteresirana da se promovira na sajmu EKOBIS 2010, te da će općina ozbiljno razmotriti ponudu za učešće na 8.međunarodnom sajmu EKOBIS i za par dana dati konkretan odgovor.

Naredni sastanak će biti upriličen kada se usaglasi sadržaj Sporazuma o saradnji, kojeg bi tada trebalo i potpisati.

18 July 2010

Au Revoir - Kanal 5

Nema više "kanala 5" HTV

Dana 20.07.2010. godine u 23:59 (utorak) biti će ugašen analogni signal HRT1, HRT2, RTL Tv sa odašiljača Plješevica. Navedeni signali će se od tada emitirati isključivo putem digitalne DVB-T MuxA mreže na CH30 i putem DVB-T MuxB mreže na CH54 s istog objekata.

Za prijem DVB-T signala potreban je DVB-T prijemnik kao posebni uređaj (za sve tv prijemnike s katodnom cijevi) ili već ugrađen u tv prijemnik (noviji LCD, LED, ili plazma tv prijemnici). Ako Vaš tv prijemnik nema ugrađen DVB-T prijemnik, a nema niti scart ili činč priključke, potrebno je nabaviti DVB-T prijemnik koji ima u sebi ugrađen RF modulator.

Veliki ali i tužan dan, posebno za građane našeg grada koji je godinama ovisio o slaboj pokrivenosi i održavanju signala tadašnje TV Sarajevo.

Bosanski pretvarač na Oštrelju, južno od našeg grada, je bio jedan od onih koji su važili kao "drži vodu dok majstori odu". Bilo je perioda kad nije radio po nekoliko dana ili sedmica, a da se ne spominje kad puhne vjetar. Prvi program je bio slabijeg kvaliteta jer se miješalo više signala na 8. kanalu. Drugi program je proradio tek početkom 80-ih i slika je bila odlična kad nije bilo vjetra ili redukcije struje. I na kraju bradate četničke horde su ga dokusurile. Razmontirali su ga i prenijeli na "sigurno mjesto" u ratnom vihoru kako bi "uspešno promovisao ćirilicu".

Bosanski odašiljač na Plješevici (kanal 10 i 47) bio je slabe snage, drugi kanal se jedva mogao i uhvatiti. Ko je bio pametan i imao dobru antenu mogao je imati dobar signal sa Vlašića (11. i 29.). Ali tu se uvijek našao "Kanal 5" HTV (TV Zagreb) da nas izvuče iz krize. Slika uvijek kvalitetna i bez prekida. Kad neko zna, zna.

Bila su to druga vremena. Ne povratila se.

I ovim putem, kada više nema "Kanala 5" želimo mu se zahvaliti na svim onim godinama dobre slike i programa u našem malom gradu.

Angelina Jolie


Snima film o Bosni: Puna je predrasuda prema pinki trojkicama.

Tiger Woods


Tiger Woods za vrijeme prve runde British Open golf championship-a
u St. Andrews, Škotska, 15. jula 2010.

Brunei's Sultan Hassanal Bolkiah


Brunejski Sultan Hassanal Bolkiah sjedi do Kraljice Salihe na proslavi njegovog 64. rođendana,
15. jula 2010. godine u Nurul Iman palati.
Sultan je rođen 15. jula 1946. godine i postao je 29. Sultan Bruneja 5. oktobra 1967. godine.

17 July 2010

Policijski bilten


U protekla 24 sata na području Bosanskog Petrovca evidentirano je:

1 narušavanje javnog reda i mira – «izvođenje muzike uživo bez odobrenja nadležnog općinskog organa»

1 saob. nezgoda

Rašinovac

Program rekonstrukcije i obnove
komunalne i socijalne infrastrukture

Nakon potpisivanja sporazuma o investiranju 150.000,00 KM u sanaciju individualnih stambenih objekata za 2010. godinu, 14. jula 2010. je općinski načelnik Ermin Hajder u Prijedoru potpisao i memorandum o razumjevanju za Program rekonstrukcije i obnove komunalne i socijalne infrastrukture kojim Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine želi da utiče na održivost povratka.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar Halilović sa saradnicima, a obezbjeđena sredstva će se realizovati u mjesnoj zajednici Rašinovac.

14 July 2010

Srebrenica



Tavani: Pronađen ljudski skelet u pećini


Dana 13.07.2010 godine u 09,00 sati u prostorije PS Bos. Petrovac obratio se tridesetdvogodišnjak iz Bos. Petrovca i tom prilikom prijavi da se dana 09.07.2010 godine u popodnevnim satima na lokaciji sela Smoljana, mjesto Tavani spustio u pećinu «Ledara» i tom prilikom unutar pećine primijetio ostatke ljudskog skeleta. Dolaskom u PS Bos. Petrovac tridesetdvogodišnjak je sa sobom donio dvije kosti radi provjere dok je ostatak skeleta ostao na navedenoj lokaciji. Istraga je u toku.

11 July 2010

Srebrenica: 15 godina od genocida


Ukop 775 žrtava
srebreničkog genocida

Danas će u Potočarima biti održan deseti kolektivni ukop žrtava srebreničkog genocida. Bit će ukopano 775 identificiranih žrtava i to će biti do sada najveći ukop. 774 tabuta i jedan sanduk s posmrtnim ostacima žrtava u petak su stigli u Potočare.

Ova, deseta kolektivna dženaza žrtvama genocida u Srebrenici bit će do sada najveća po broju žrtava koje će biti ukopane u Memorijalnome centru.

Kako je predviđeno, prije klanjanja zajedničke dženaze prisutnim će se obratiti Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, Haris Silajdžić, Valentin Incko, Čarls Ingliš i još neki visoki zvaničnici.

Obilježavanju 15. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima, 11. jula u Srebrenici prisustvovat će među ostalim i turski premijer Tayip Redžep Erdogan, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, Sanela Diana Jenkins, svjetski priznata humanistica i filantrop te brojni drugi.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija donijelo je Rješenje kojim se ovog vikenda zabranjuje prijevoz eksplozivnih materija na području FBiH. Danom žalosti progašen je 11. juli u Federaciji BiH i Distriktu Brčko.

10 July 2010

Podkornjak

US Šume: Zamke za podkornjaka

Predhodnih godina daleko od očiju javnosti u nepristupačnim dubinama šumskih područja u USK vodila se prava bitka za preživljavanje drveća i šuma općenito. Pluća naše zemlje napao je mali ali tvrdokorni napasnik «podkornjak», insekt koji pravi kanale imeđu stabla i kore drveta, hrani se njegovim životnim sokom i ostavlja ga osušenim za kratko vrijeme. Osušena stabla, među onim zdravim, su lako zapaljiva, te su šume u kojima ima podkornjaka podložnije i požarima.

-Prvo je taj problem imala zapadana Europa, preko Njemačke a zatim i Slovenije, podkornjak je stigao u Hrvatsku napravivši znatne štete na šumskim bogatstvima, a istovremeno se pojavio i u BiH, pogotovo u sjeverozapanom dijelu zemlje bogatim šumama- objasnili su inžinjeri iz Javnog preduzeća Unsko-sanske šume.
Primjenjujući efikasne metode od susjednih kolega iz Hrvatske, širom Unsko–sanskog kantona postavljene su zamke za ove opasne insekte.-Radi se o «Tajsonovoj klopci» u kojoj su smješteni fermoni. Podkornjake privuče miris, ali ih ne upija, ostaju zatočeni u klopci, gdje ih mi kasnije prebrojavamo, izvodimo zaključke, i na kraju ih spalimo na vatri- objasnio je Rasim Mehmedović, šef sektora za uzgoj i zaštitu šuma.

Tajsonove klopke su se pokazale efikasnim, problem sušenja stabala je znatno reduciran i JP Unsko-sanske šume nisu daleko od dana kada će i potpuno iskorijeniti ovog napasnika.
-Ostalo ih je još na jednom dijelu Osječenice, koja je bila napadnuta i koju smo izliječili, i preostaje još područje šume Srče na Laništu. U šumarstvu Bosanski Petrovac drže pod kontrolom stanje zdravlja šuma. Oštećena stabla sječemo i pokušavamo ih iskoristiti dok nisu izgubili svoju tehničku vrijednost- kazao je Mehmedović.
Tokom borbe protiv «podkornjaka» kao zajedničkog problema, uspostavljene su i prijateljske veze između Hrvatskih i BH šumara. Predstavnici Hrvatskih šuma iz Uprave šuma podružnica Delnice predvođeni Robertom Abramovićem, boravili su u uzvratnoj posjeti Šumsko privrednom društvu „Unsko-sanske šume“.

-Fascinirani smo ljepotom i očuvanošću prirode o ovim krajevima što je zasigurno plod dobrog i kvalitetnog rada naših kolega šumara. Naravno, s naše strane i mi imamo ovakvih rezultata a imamo i zejednučku problematiku u poslovanju i gospodarenju šumskim resursima. Ovakvim susretima mi radimo na zajedničkom rješavanju nekih problema i iznalazimo mogućnosti za boljim načinom gospodarenja šumama- kazao je Abramović.

"Radio Sirena", Bosanski Petrovac

Postavljene sirene za uzbunjivanje

Poštujući zakonsku obavezu općina Bosanski Petrovac je nabavila novi sistem za uzbunjivanje. Pomoć u finansiranju Projekta pružila je općina Centar Sarajevo sa 20.000,00 KM. Instaliranje opreme je završeno 10. 07. 2010. godine kad je i zvanično testirana oprema.

Sva ugrađena oprema zadovoljava sve standarde kvaliteta propisane zakonskim propisima u BiH sa podržavanjem i mogućnošću programiranja i podržavanja propisanih signala za uzbunjivanje u BiH i prijenos govornih poruka.

Omer se osobno zahvaljuje Općini Centar Sarajevo na financijskoj pomoći kod ovog projekta.

09 July 2010

Albania


Gužva na plaži za vrijeme toplotnog vala u gradu Draču, Albanija,
udaljenom 40 km od glavnog grada Tirane.

Slikano danas, 9. jula 2010.

Šta se ono zeleni u gori zelenoj?

U Ključu uhapšeno pet osoba zbog proizvodnje i prodaje narkotika

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) jučer su u Ključu uhapsili pet osoba zbog proizvodnje i prodaje narkotika. Prilikom pretresa njihovih porodičnih kuća pronađeno je oko 5.000 sjemenki canabis sative. Otkriveno je i pet plantaža na lokalitetu naselja Sanica, gdje je pronađeno oko 3.000 stabljika indijske konoplje, a koje se dovode u vezu sa uhapšenima, doznaje se od izvora u MUP-u USK.

Radi se o dosad najvećim pronađenim plantažama za uzgoj na otvorenom, koje su se nalazile na vrlo nepristupačnim mjestima. Procjenjuje se da zaplijenjena droga na tržištu vrijedi preko milion KM.
Više detalja o ovoj opsežnoj akciji bit će poznato danas, a većina jučer uhapšenih od ranije je poznata policiiji.

BiH Predsjedništvo: 20 na 3

Dvadeset kandidata za tri mjesta u Predsjedništvu BiH

Za izbore za člana Predsjedništva BiH prijavljeno je ukupno 20 kandidata
Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH devet kandidata, za hrvatskog sedam i četiri kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH
- Bošnjački kandidati su: Mujo Demirović, Haris Silajdžić, Ibrahim Spahić, Ibrahim Djedović, Izudin Kešetović, Bakir Izetbegović, Džemal Latić, Fahrudin Radončić i Aida Jusić.

- Hrvatski kandidati: Željko Komšić, Borjana Krišto, Jerko Ivanković Lijanović, Martin Raguž, Ferdo Galić, Pero Galić i Mile Kutle.

- Srpski kandidati: Ilijaz Pilav, Rajko Popović, Nebojša Radmanović i Mladen Ivanić.

Centralna izborna komisija BiH tek kada pregleda dokumentaciju napravit će konačnu listu kandidata za članove Predsjedništva BiH. Hoće li svi prijavljeni kandidati zadovoljiti izborne kriterije o tome će odlučiti CIK.

Izvjesno je da će ovogodišnji predsjednički izbori biti najburniji do sada gledajući broj prijavljenih kandidata, iako je na ovoj kandidatskoj listi većina autsajdera iz sva tri naroda. Kandidata manjina, kako se vidi, nema a trebali su biti na listama jer je tako presudio sud u Strazburu. Ovaj problem tek će se pojaviti nakon izbora kada će se najvjerovatnije oglasiti Sejdić-Finci!

Zašto je Silajdžić u prednosti

Za izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH najviše šansi imaju Silajdžić i nakon njega Izetbegović. Ostalih sedam kandidata teški su autsajderi iza kojih stoje male stranke ili su neovisni kandidati. Borba kandidata dvije najjače bošnjačke stranke SBiH i SDA sigurno će biti teška i jedina vrijedna pažnje.

Nije pametno u ovom trenutku špekulirati, ali trenutno Silajdžić je u javnosti u velikoj prednosti ispred Izetbegovića. Očigledno je da Bakir, sin Alije Izetbegovića, neće imati apsolutnu podršku svoje SDA. Takvu mu igranku naime spremaju članovi SDA iz ruralnih mjesta BiH koji su uvijek bili uz i odani lideru stranke Sulejmanu Tihiću. Otežavajuća okolnost je i ta da uz Izetbegovića više nisu ni njegovi vjerni sljedbenici članovi SDA iz gradova. Razlog gubitka podrške ovih ljudi je taj što je Izetbegović pristao na dogovor sa Tihićem samo za svoju fotelju zaboravljajući tako sve one koji su pali u Tihićevu nemilost jer su upravo njega podržavali na 5. Kongresu.

Nesumnjivo je da će dr. Silajdžić imati apsolutnu podršku svoje SBiH, dijela SDA ali i još nekoliko manjih bošnjačkih stranaka. Uz to Silajdžić je već pokazao da se zna boriti za državu BiH u svom prvom mandatu i može očekivati glasove velikog broja Bošnjaka kojima je u srcu Bosna i Hercegovina.

Sedam kandidata iz najmalobrojnijeg naroda

Neko je napisao da se za hrvatskog člana Predsjedništva BiH trebao raspisati javni oglas i na taj način izabrati jednog predstavnika. Sedam kandidata je previše za najmalobrojniji narod u BiH. Sve je manje onih koji misle da će Bošnjaci ponovno glasati za Komšića, jer on i ovoga puta može pobjediti samo na taj način, pošto će se hrvatski glasovi raspršiti na šest preostalih kandidata. Pošto i Bošnjaci imaju previše i svojih kandidata, teško je da će pokloniti svoj glas Komšiću. On će naravno dobiti glasove Bošnjaka iz SDP-a i nešto malo građanskih, ali da li će to biti dovoljno za pobjedu.

Iako je Borjana Krišto prva žena koja ima male šanse da postane član Predsjedništva BiH to je teško očekivati. Prije svega što je to bila želja njenog predsjednika Dragana Čovića koji nije mnogo omiljen kod hrvatskih glasača. Pošto je Krišto i aktuelna predsjednica Federacije BiH i nije se istakla na ovoj funkciji to joj je već drugi minus. I treći minus dolazi joj od Milorada Dodika koji je obećao da će je podržati.

Na koji način kada joj nije obećao da će za nju glasati Srbi. Dodik je obećao da će nagovarati Hrvate koji žive u Republici Srpskoj da glasaju za Krišto. Ako to učini ona neće dobiti ni jednog glasa iz ovog dijela BiH, jer Hrvati povratnici u RS-u svi mogu stati u dva autobusa, a uz to obespravljeni u ovom entitetu jako teško žive, zašta je zaslužan Dodik!

Raguž bi po trenutnom raspoloženju u javnosti BiH mogao biti novi član Predsjedništva BiH. Uz njega je više hrvatskih stranaka iz naše zemlje. On je u vlasti veoma dugo i ima zavidno političko iskustvo, pa ima šansi da uđe u Predsjedništvo BiH.
Međutim, ukoliko dođe do međusobne podrške dva HDZ-a, sasvim je izvjesno da će ujedinjeni kandidat (Kristo ili Raguž) dva HDZ- a dobiti bitku za člana Presdsjedništva BiH.

Ivanića ne podržava cijela opozicija RS

Bit će žestoka, čak rovovska bitka između Radmanovića i Ivanića. Iza prvog stoji još uvijek najjača SNSD i Radmanović se može nadati velikom broju glasova. Međutim, njegova pobjeda još uvijek zavisi kako će SNSD proći na općim oktobarskim izborima. Ako dobiju približan broj glasova nego na prošlim izborima pobjeda Radmanovića je sigurna. Tome se može nadati jer je kao aktuelni član Predsjedništva BiH radio za opstanak svog entiteta, a rušio državu BiH. Veliki broj srpskih glasača radio bi isto kao Radmanović i zbog toga on ima priličnu prednost nad Ivanićem.

Naravno da Ivanićeva kandidatura nije za odbaciti. To je iskusan političar koji je svojevremeno dobro vodio Ministarstvo vanjskih poslova. Međutim, problem je u tome što Ivanića ne podržava cijela opozicija u RSkoj. Ako zbog toga izgubi Ivanić, izgubit će i cijela opozicija i na ovaj način oni rade u korist kandidata Radmanovića. Za Ivanića će plebiscitarno glasati Srbi koji žive u većem entitetu BiH. Ali ostaje da se vidi dali će to biti dovoljno za njegovu tijesnu pobjedu.