27 July 2010

Nakon velikog sranja London oprao ruke

London: Sud odbio zahtjev
za izručenje Ejupa Ganića Srbiji

Sud u Londonu odbio je u utorak zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića. Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će to tužilaštvo uložiti žalbu na ovu odluku. Poštujemo svaku odluku engleskog suda, ali postoji pravo žalbe višem sudu i mi ćemo to pravo iskoristiti, rekao je Vekarić.

Odluka suda u Londonu objavljena je dvije sedmice nakon okončanja glavnog pretresa i skoro punih pet mjeseci od kada je britanska policija na zahtjev Beograda zadržala Ganića na londonskom aerodromu Heathrow.
- On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i doktor Ganić je na putu za Sarajevo, rekao je savjetnik Damir Arnaut, član pravnog tima Ganićeve Odbrane, za Justice Report.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu u Beogradu bilo suđeno za ratni zločin.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Protiveći se izručenju, Ganićeva Odbrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motivisan. Ganić je desetak dana nakon hapšenja pušten iz pritvora uz kauciju i od tada je bio u kućnom pritvoru, podsjeća BIRN-Justice Report.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Haris Silajdžić u prvoj izjavi medijima, rekao je da je „pravda pobjedila“ i čestitao porodici Ganić i svom savjetniku Damiru Arnautu, za kojeg je londonski sud potvrdio da je imao ključne argumente u ovom slučaju. „Pravda je pobijedila nepravdu i nasilje“, riječi su predsjedavajućeg dr. Silajdžića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravlja odluku Suda u Londonu kojom je odbijen zahtjev Srbije za ekstradicijom bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici. Komšić ističe da je riječ o ispravnoj odluci Suda, naglašavajući da je velikosrpska politika ovim doživjela još jedan poraz, pogotovo što su svi navodi srbijanske strane odbačeni, a svi navodi odbrane prihvaćeni.

No comments: