25 June 2010

Drvar

Drvarčaninu zbog ubistva 12 godina zatvora

Kantonalni sud u Livnu osudio je Miodraga Štrpca (21) iz Drvara na 12 godina zatvora zbog ubistva rođaka Jovana Štrpca (23) u septembru prošle godine ispred Hotela "Drvar" u Drvaru, potvrdio je predsjednik Kantonalnog suda Nedim Begić.

Begić je rekao da su Mićo Štrbac (brat), Svetko Štrbac (otac) i Marija Galić, djevojka osuđenog Miodraga Štrpca, oslobođeni odgovornosti za ovo krivično djelo jer u sudskom postupku nije dokazano da su pomagali izvršenje ubistva koje se dogodilo 29. septembra 2009. godine.

Prema prvostepenoj i nepravosnažnoj presudi, Miodrag Štrbac, koji je dan prije ubistva imao sukob sa Jovanom Štrpcem u Banjaluci, sutradan je došao u Drvar i na terasi hotela usred dana i pred velikim brojem očevidaca hladnokrvno ga ubio iz pištolja, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

Dan kasnije je uhapšen u Šipovljanima na području općine Drvar, gdje se krio kod rodbine, a od 1. oktobra 2009. godine nalazi se u pritvoru Kaznenog-popravnog zavoda u Mostaru.
Mogući motiv ovog ubistva vjerovatno je prethodni fizički obračun Miodraga i Jovana u Banjaluci, gdje je Miodrag imao klub borilačkih vještina, iz kojeg mu je prošle godine Jovan navodno ukrao određenu opremu.

Ubijeni Jovan policiji je bio poznat odranije po raznim krađama, dok osuđeni Miodrag do ovog slučaja nije imao krivičnih prijava niti je osuđivan.

Tročlanim vijećem Kantonalnog suda u Livnu, koje je juče izreklo presudu, predsjedavala je Ana Krstanović.

No comments: