24 June 2010

Banja Luka: Četnici divljali poslije poraza Srbije

Nakon poraza Srbije navijači pokušali bijes iskaliti na džamiji Ferhadija, skandirali "Srbija, Srbija" i "Kosovo je srce Srbije"

Polupano staklo na Gazanferija džamiji, oborena ograda od harema, a u namjeri da oskrnave nišane vandale spriječila policija

Nakon poraza Srbije od Australije na Svjetskom prvenstvu u nogometu, sinoć su stotine navijača srbijanske reprezentacije izašle na ulice Banje Luke i svoj bijes iskalili na vjerske objekte, lokale i radnje u vlasništvu Hrvata i Bošnjaka.
Iako policija do kraja dana nije zvanično izašla s ovim podacima, potvrđeno je da su vandali divljali Banjom Lukom puna dva sata, pri čemu je pričinjena veća materijalna šteta na brojnim objektima.

Navijači su spontano okupljanje počeli nekoliko sati prije meča u obližnjim lokalima noseći zastave Srbije. Nakon utakmice veći broj njih krenuo je vozilima prema gradu. Polupano je staklo na Gazanferija džamiji, oborena ograda od harema, a u namjeri da oskrnave nišane spriječila ih je policija.

Masa je potom krenula prema Ferhadiji, ali je veći broj policajaca napravio obruč oko džamije, a potom vandale udaljio s lica mjesta. U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka potvrđeno nam je jučer da šteta nema, ali i da je veći broj policajaca tokom noći morao čuvati džamiju.

S druge strane, u policiji je rečeno da je nakon poraza Srbije veći broj policajaca angažiran tokom čitave noći i to oko Američkog konzulata i drugih diplomatskih institucija. Prema riječima načelnika Sektora grada u banjalučkoj policiji Dražena Arbutine, navijači su sinoć u ovom gradu na nekoliko objekata polupali prozore, ali nisu evidentirani veći izgredi niti značajnije narušavanje javnog reda i mira.

- Polupana su stakla na trgovačkoj radnji "Kraš" i "Croata". Veliki broj pripadnika CJB Banja Luka bio je na ulicama grada kako bi kontrolisali situaciju - istakao je Arbutina.

Prizivali i Kosovo

Dok su lomili stakla i divljali, navijači su skandirali "Srbija, Srbija" i "Kosovo je srce Srbije". U banjalučkom naselju Vrbanja, gdje se gotovo svaki put nakon utakmice u kojoj igra Srbija dogodi neki incident ili budu napadnuti povratnici, preksinoć su mjere sigurnosti bile pojačane. Grupa od nekoliko desetina navijača Srbije prošla je kroz Vrbanju oko četiri sata. Oni su glasno navijali, provocirali, ali nije bilo direktnih napada, potvrdili su mještani ovog banjalučkog naselja.

No comments: