12 May 2010

Bosanski Petrovac

Javni poziv nevladinim organizacijama

Krajem 2009. godine, Općina Bosanski Petrovac, u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), započela je proces revizije lokalne strategije razvoja.

Opće informacije i razlozi

Vođeni uvjerenjem da je taj proces od velike važnosti za budući održivi razvoj zajednice, Općina podstiče aktivno učešće lokalnih socio-ekonomskih partnera i nevladinih organizacija u reviziji strategije.

Proces izrade strategije potpomognut je od strane Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajedničku inicijativu Švicarske agencije za razvoj i saradnju i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a koja se provodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS i Savezima općina i gradova. Glavni cilj projekta je da pomogne domaćim akterima u izradi i praktičnoj primjeni metodologije integriranog i inkluzivnog planiranja lokalnog razvoja.
Metodologija za planiranja lokalnog razvoja je izrađena u okviru ILDP-a, koji prihvata integrirani i inkluzivni pristup lokalnom planiranju kao vodeća načela, te njihovu primjenu nastoji podsticati u okviru svih svojih aktivnosti. U tom kontekstu, strategija razvoja lokalne zajednice je ključan instrument za utvrđivanje obima razvoja i uspostavljanje snažne veze između strateške vizije i finansijskih i administrativnih modaliteta implementacije. Lokalni razvoj se posmatra kao složen i međusektorski proces koji se nadograđuje na osnovu specifičnih konkurentskih prednosti područja, te izražava stavove građana u smislu konkretnih razvojnih potreba.

U tom smislu, Općina. Bosanski Petrovac je angažirana u reviziji lokalne razvojne strategije u skladu sa metodologijom za integrirano planiranje lokalnog razvoja. Do sada, Općina je uspostavila Općinski razvojni tim za planiranje lokalnog razvoja, odnosno tijelo koje praktično vodi proces revizije strategije razvoja, te Partnersku grupu, kao savjetodavno tijelo, koja obuhvata širok spektar lokalnih aktera, čiji je glavni cilj aktivno učestvovati u svakom koraku procesa planiranja i osigurati da su interesi šire zajednice ugrađeni u samu strategiju.

Transparentni i pravedni uslovi za učešće građana i socijalna uključenost u procesu planiranja na lokalnom nivou su ključne karakteristike pristupa reviziji strategije, sa posebnim osvrtom na uključenost ranjivih grupa, neravnomjerno zastupljenih grupa građana i manjina, čime se nastoji omogućiti dugoročna održivost razvojne strategije i snažno vlasništvo lokalne zajednice nad procesom planiranja.

U navedenom kontekstu i uzimajući u obzir da nevladine organizacije (NVO) igraju važnu ulogu u participatornom procesu strateškog planiranja, Općina. Bosanski Petrovac, u saradnji sa UNDP-om, poziva udruženja koja su registrirana i djeluju na području općine da pripreme prijedloge održivih projekata, putem kojih će se omogućiti strukturiran pristup za učešće građana i izražavanje razvojnih potreba i prioriteta različitih lokalnih aktera u reviziji strategije razvoja, odnosno da pruže, gdje i kada je to moguće, stručnu podršku općinskom razvojnom timu u specifičnim oblastima.

Ciljevi poziva za podnošenje prijedloga projekata

Općina Bosanski Petrovac i UNDP pozdravljaju podnošenje prijedloga projekata od strane nevladinih organizacija sa područja općine, što će doprinijeti transparentnom, participatornom i socijalno inkluzivnom procesu strateškog planiranja na području općine.

Svrha predmetnog poziva za podnošenje prijedloga projekata je sljedeća:

· odabrati projekat (projekte) koji će direktno omogućiti i proširiti učešće građana u procesima strateškog planiranja, te stvoriti niz stvarnih mehanizama za učešće građana i socijalno inkluzivno strateško planiranje;

· izraditi mehanizam za dodatnu podršku Općinskom razvojnom timu i/ili Partnerskoj grupi u procesu revizije strategije razvoja i poticati mogućnosti za primjenu djelotvornih mehanizama za nevladine organizacije da angažiraju lokalnu zajednicu, zalažu se za promjene, izraze stavove socijalno isključenih grupa i traže odgovornost lokalnih vlasti u ovom procesu;

· pružiti stručnu podršku Općinskom razvojnom timu u provođenju aktivnosti planiranja u specifičnim oblastima (tj. u oblasti ekonomskog ili društvenog razvoja, te zaštite i unapređenja okoliša).

Ko se može prijaviti?

Podnosioci projektnog prijedloga:

Na poziv se mogu prijaviti nevladine organizacije (udruženja, fondacije) koje su registrirane u općini Bosanski Petrovac, i djeluju u oblastima ekonomskog ili društvenog razvoja, zaštite i unapređenja okoliša, razvoja zajednice i učešća građana.

Nevladine organizacije mogu pripremiti svoje projektne prijedloge u partnerstvu sa:

· drugim organizacijama civilnog društva, koje djeluju u općini Bosanski Petrovac, i to u oblastima ekonomskog ili društvenog razvoja, zaštite i unapređenja okoliša, razvoja zajednice i učešća građana;

· neformalnim grupama građana (koje ne moraju nužno biti registrirane), a zastupaju različite lokalne socio-ekonomske grupe građana sa područja općine (grupe koje zastupaju starije građane; manjine; žene, itd.).

Nema ograničenja u smislu broja partnera, ali prilikom identifikacije partnera, potrebno je pažljivo razmotriti da se osigura da svaki partner ima jasno definiranu ulogu u okviru projekta.

Podnositelj projektnog prijedloga može dostaviti jedan prijedlog projekta u okviru predmetnog poziva.

Podnositelj projektnog prijedloga ne može dobiti više od jednog granta u okviru predmetnog poziva za podnošenje prijedloga projekata.

Podnositelj projektnog prijedloga može biti partner drugim organizacijama u okviru više od jednog prijedloga projekta.

Iznos sredstava

Finansijska vrijednost projekata koji će biti podržani u okviru ovog javnog poziva treba pratiti sljedeće okvire:

· Minimalna vrijednost projekta: 4.500 KM

· Maksimalna vrijednost projekta: 8.800 KM

Podnositelj projektnog prijedloga nije obavezan osigurati direktni finansijski doprinos. Međutim, nematerijalni ili finansijski doprinos može osigurati dodatnu vrijednost projekta prilikom evaluacije.

Tipologija projekata

Svi prijedlozi projekata trebaju direktno i momentalno doprinijeti, podržati i osigurati vrijednost i glas građana u okviru partnerske grupe, formirane kao forum lokalnih aktera i konsultacijsko tijelo u procesu strateškog planiranja.

Stoga, predloženi projekti trebaju potpadati pod jedan ili više tipova projekata:

A. „Motiviranje i koordinacija učešća lokalne zajednice“: Osposobljavanje, aktiviranje i koordinacija strukturiranog učešća građana u reviziji strategije razvoja općine Bosanski Petrovac, sa posebnom pažnjom na izražavanje stavova socijalno isključenih i ugroženih grupa;

B. „Stručna podrška reviziji strategije razvoja“: Obrada, sažetak, analiziranje i ugradnja povratnih informacija iz participatornog procesa u rad Općinskog razvojnog tima i/ili partnerske grupe, a time i u strategiju razvoja.

C. “Osnaživanje lokalnih zajednica za praćenje izrade i implementacije strategije razvoja”: takva vrsta projekta bi obuhvatila približavanje procesa planiranja, njegovog značaja i svrhe različitim grupama građana, čime bi se podigla svijest i razumijevanje implikacija strateškog planiranja na život građana. Animiranje zajednice u svrhu usaglašavanja konkretnih mehanizama za praćenje izrade i implementacije strategije razvoja.

Trajanje projekata

Predviđeno trajanje projekta je do 4 mjeseca, a kandidati mogu razmotriti period implementacije počevši od jula 2010. godine. Implementacija svih projektnih aktivnosti mora biti okončana do 31.10.2010. godine.

Lokacija implementacije projekta

Projekti i predviđene aktivnosti se moraju odvijati na području općine Bosanski Petrovac u okviru procesa revizije strategije razvoja.

Podnošenje prijava i rokovi

Općina Bosanski Petrovac i UNDP pozivaju sve nevladine organizacije koje djeluju na području općine da uzmu učešća u otvorenom i konkurentskom pozivu za podnošenje prijedloga projekata, pod uslovom da zadovoljavaju kriterije za odabir. Dalje pojedinosti o ovom pozivu za podnošenje prijedloga projekata su opisane u detaljnim Smjernicama za podnosioce prijedloga.

Prijedloge projekata dostaviti Općini najkasnije do 15:00 sati, 31.05.2010. godine.

Prijedlozi projekata i prateća dokumentacija se mogu dostaviti poštom na sljedeću adresu:

OPĆINA BOSANSKI PETROVAC
Bosanska 110
77250 Bosanski Petrovac
Bosna i Hercegovina

(kontakt osoba Adnan Hadžić koordinator ILDP projekta; opcinabppr @ bih. net. ba Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli )

Gdje pronaći dodatne informacije i dokumentaciju za prijavu?

Dodatne informacije i kompletan paket dokumentacije za prijavu i Smjernice za ovaj poziv su dostupne na sljedećim internet adresama:

www.undp.ba
www.bosanskipetrovac.gov.ba

Za dodatne informacije i pojašnjenja, kontaktirajte:

E-mail adresa Općina: opcinabp @ bih. net. ba Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli i E-mail UNDP-a: registry @ undp. ba Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli , sa naznakom: Poziv za podnošenje projektnih prijedloga – „Doprinos nevladinih organizacija transparentnom, participatornom i socijalno inkluzivnom strateškom planiranju na području općine Bosanski Petrovac“.

Da bi se olakšao transparentan i informativni proces podnošenja projektnih prijedloga, Općina Bosanski Petrovac i UNDP će sažeti i objaviti sve odgovore i pojašnjenja na postavljena pitanja koja se odnose na ovaj javni poziv, upućena prije 20.05.2010. godine, na navedenim web stranicama.

No comments: