12 May 2010

Bosanski Petrovac

Gradska apoteka nastavlja sa radom

Komisija za budžet, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine Unsko sanskog kantona na dnevnom redu je u ponedjeljak imala dvije tačke. Prva je bila poslovanje Gradske apoteke u Bosanskom Petrovcu. Naime, već četiri mjeseca ova ustanova je zatvorena, a njeni bivši uposlenici, osim direktorice su na Birou za zapošljavanje.

Prema riječima Aide Blažević ispred Ministarstva zdravstva USK-a postoje dugovanja koja se odnose na uplaćivanje doprinosa direktorice ove apoteke. Blažević je navela i to da dvije privatne apoteke odnedavno posluju u općini Bosanski Petrovac, koje imaju pravo i na esencijalnu listu lijekova. Još jedan u nizu problema petrovačke apoteke je i taj da je firma Una farmacija tužila ovu ustanovu za dugovanja od oko 13 hiljada konvertibilnih maraka koje nema otkud platiti. Naime, Gradska apoteka u Bosanskom Petrovcu je u minusu što se poslovanja tiče čak 16 hiljada KM. Razlog tome je privremeno zapošljavanje magistre farmacije iz Ključa, kojoj je plata bila enormnih 2500 KM. Kako kažu iz ministarstva, ovako visoka plata bila je jedini način da se barem na privremeno uposli magistra farmacije, jer je to zakonska obaveza. Kako su naveli članovi Komisije, zatvaranje ove apoteke imalo bi mnogo negativnih posljedica, a prva od njih je gubitak povjerenja građana u institucije kantona i države, te prebacivanje cjelokupne zarade na privatne firme, u ovom slučaju privatne apoteke.

Pored toga, Gradska apoteka u Bosanskom Petrovcu ima i svoj kapital u vidu nekretnina, odnosno opremljenu zgradu u centru grada čija se vrijednost procjenjuje na više od 100 hiljada konvertibilnih maraka. Zbog cjelokupnih dugovanja, ova zgrada mogla bi otići u bescijenje, odnosno za nekih 16 hiljada maraka. Zbog ovih ali i ostalih razloga, Komisija je jednoglasno odlučila da Vlada USK finansijski intervenira u saniranju obaveza petrovačke apoteke, pa u krajnjoj nuždi i iz sredstava budžetske rezerve. Također, na prijedlog Muhameda Škrgića ubuduće bi Ministarstvo zdravstva USK-a u skladu sa zakonima trebalo da prenese ingerencije nad apotekama na općine, osobito one koje su poput velikokladuške već podnijele zahtjeve. Na taj način bi se rasteretio budžet kantona. Također, kako je primjećeno danas, ovakvo stanje sa deficitom kadra magistara farmacije je očigledna manjkavost obrazovnog sistema kantona, pa je jedan od zaključaka išao i u tom smjeru, da resorno ministarstvo iznađe rješenje kadrovske politike što se tiče farmaceuta.

No comments: