14 April 2008

SDA će ove sedmice biti na meti

Preko Banjaluke i Beograda hoće da smjene Tihića

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, postao je proteklih dana meta brutanih napada koji idu tako daleko da ga određeni politički krugovi i vaninstitucionalni centri moći proglašavaju neprijateljem europske Bosne i Hercegovine. Povod je njegovo i nepristajanje SDA na policijske zakone i već se špekuliše da će on blokirati njihovo usvajanje u Domu naroda Parlamenta BiH čiji je predsjedavajući.

O čemu se radi i šta je pozadina žestoke ofanzive na Tihića?

Nakon što je u noći između četvrtka i petka Predstavnički dom usvojio policijske zakone, Mario Vukoja, sekretar Doma naroda počeo je slati pozive delegatima na sjednicu koju je on lično zakazao za danas, a bez ikakvih konsultacija sa predsjedavajućim Tihićem. To je izazvalo potpunu zabunu s obzirom da je Tihić u subotu otputovao u Ljubljanu na nove ljekarske pretrage i predložio je da se zasjedanje Doma naroda prolongira na nekoliko dana dok se ne vrati u Sarajevo gdje danas i sutra ima kontrole.

Odmah su na njega skočili s tvrdnjom da mu je cilj i namjera blokirati usvajanje policijskih zakona u Domu naroda, a time i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom. Oni kojima Tihić nije po volji isključivo zato što ne radi po diktatu i nalozima pojedinaca koji bi da iz sjene vuku političke i ekonomske poluge vlasti, lansirali su i priču da je dio čelnih ljudi SDA pokušao da ga ubijedi da ne napravi kardinalnu grešku „ali je on ostao gluh na njihove argumente“.

Sve upućuje na razrađen scenario i razapinjanje zamke u koju bi Tihić trebalo da upadne što bi odmah njegovi protivnici iskoristili kao povod da ga uklone s političke scene, prije svega rušenjem s položaja predsjednika SDA s objašnjenjem da će „njegov sukob s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom nanijeti velike štete stranci“.

Da konstatacija o već skrojenom scenariju nije bez osnova, dokazuje i lansiranje informacija iz Banjaluke i Beograda. Naime, do Sarajeva je, preko Banjaluke, došla priča da će Tihić u najskorije vrijeme biti smijenjen i da će na predsjedničku funkciju u SDA doći Bakir Izetbegović.

Navodno, priča je krenula iz krugova bliskih Miroslavu Miškoviću, vlasniku beogradske firme „Delta“. Poznato je da ovaj bliski ratni i poratni saradnik Slobodana Miloševića, namjerava posljednjih godinu dana da se dočepa najatraktivnijih lokacija u Sarajevu i svim većim gradovima FBiH i to uz pomoć vlasnika „Avaza“ Fahrudina Radončića, kako bi potpuno kontrolisao trgovinu i proizvodnju u Federaciji BiH. Izvori iz Beograda i Banjaluke kažu da je Mišković informaciju o rušenju Tihića dobio od svojih sarajevskih jataka.

Ubjedljiva većina rukovodstva SDA u potpunosti podržava predsjednika Sulejmana Tihića. To se, uostalom, stalno dokazuje. Naravno, nije nemoguće da neki pojedinci iz vrha SDA učestvuju na sijelima vaninstitucionalnih centara moći i izradi scenarija rušenja predsjednika Tihića, ali su oni u svemu i po svemu apsolutno minorni i nemaju nikakvih šansi - kažu izvori bliski rukovodstvu SDA.

No comments: