14 April 2008

Dodikistan

Vlada RS ruši jedinu državnu korporaciju

Kako trenutno stvari stoje, Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez jedine državne korporacije - Elektroprenosa BiH. Naime, Vlada RS već najavljuje povlačenje!

Korporacija Elektroprenos BiH osnovana je prije dvije godine i u njoj entiteti RS i Federacija BiH imaju po 50 posto glasova u Skupštini kompanije. Federacija BiH u Elektroprenosu BiH ima 59 posto kapitala, RS 41 procenat, a sjedište preduzeća je u Banjojluci.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je potpuno nezadovoljan radom te korporacije jer se u njoj donose odluke protiv interesa RS.
- Ako se situacija pod hitno ne popravi, mi ćemo se povući i formirat ćemo svoje preduzeće Elektroprenos RS - izjavio je Dodik.
Ova njegova najava tumači se kao pripremanje javnosti za odluku koju je već donio - rušenje Elektroprenosa BiH.
Vlada RS, koja ima 50 posto glasova u Skupštini Elektroprenosa BiH, zapravo preko svog predsjednika pokušava da sruši ovo preduzeće koje je jedina najvna korporacija nastala s Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma - upozorio je Mirza Kušljugić, predsjednik odbora za energetiku Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema onome što se može čuti u krugovima bliskim Vladi RS, Dodikova namjera je da se upravljanje elektroprenosnom mrežom vrati entitetima, odnosno da se primijeni princip koji važi kada je u pitanju željeznica.
- To bi značilo zaustavljanje kompletne reforme energetskog sektora i blokiralo stvaranje jedinstvenog tržišta energije u BiH. A jedinstveno energetsko tržište BiH je obaveza naše zemlje prema Europi - poručio je Kušljugić.

Njemu su odmah odgovorili iz RS u stilu da štite svoje interese „jer u Elektroprenosu BiH ima velikih problema u upravljanju i pokušavaju se nametnuti neprihvatljivi principi“.

Vlada Federacije BiH, baš kao i Vijeće ministara BiH, još uvijek ne reagiraju na najave i namjere Banjaluke.

No comments: