14 April 2008

MUP USK

Prijave građana na rad policije

U Kantonalnom MUP USK prije nešto više od godinu dana formirana je Jedinica za profesionalne standarde, unutrašnju kontrolu i reviziju, a koja je organizirana na osnovu Zakona o policijskim službenicima USK, čije su izmjene i dopune upućene u skupštinsku proceduru kako bi se omogućilo zapošljavanje decertificiranih policajaca koji ispunjavaju uvjete za to. Stoga su Marjan Šimić, glavni inspektor i načelnik Jedinice, te Ramo Brkić policijski komesar upoznali javnost sa radom jedinice, te ih pozvali da putem letka „Pravo na žalbu „ upute kritike, pohvale i žalbe na rad policijskih službenika.

- U toku 2007. godine primili smo 134 prijave građana na rad policije, a nakon obrade ustanovljeno je da ih je 35 osnovano, 41 neosnovana, 27 je bez dokaza, neformalno je riješeno šest, a pet je oslobađajućih. U prva tri mjeseca ove godine primili smo oko 30 žalbi, od čega je osnovano njih devet. Kada su u pitanje sankcije policijskih službenika, izrečeno je 13 novčanih kazni na mjesečne plate od 15 posto, a u dva slučaja izrečena je disciplinska mjera zabrane napredovanja u službi, kazao je Marjan Šimić, načelnik jedinice.

U redovima policije krajem prošle i početkom ove godine donesena je i antikorupciona strategija čiji je cilj da spriječi koruptivno ponašanje policijskih službenika u primjeni policijskih ovlasti. Prezentacijom letka Pravo na žalbu žele se ohrabriti i građani da ukoliko dođu do saznanja takvom ponašanju prijave službeno policijsko lice.

Letak će biti dostupan na svim javnim mjestima, a putem njega će moći uputiti pohvale, kritike i želbe na policijske službenike i njihov odnos spram njih.

No comments: