03 July 2007

Željko Kecman nepravomoćeno osuđen na 15 godina zatvora

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću kojim je presjedavao sudija Fikret Hodžić, jučer je za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva nepravomoćenom presudom krivim proglasilo optuženog Željka Kecmana i osudilo ga na kaznu zatvora od 15. godina.

Kecmanu se na teret stavljalo da je u drugoj polovini juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske RS-a usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u općini Sanski Most kao pripadnik « VI. Sanske brigade « prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata. Naime, nakon što su pripadnici VI. Sanske brigade zarobili civile – mještane sela Hrustova u općini Sanski Most, odnosno civile Hasana Merdanovića, Ekrema Merdanovića i Hilmu Keranovića, te ih doveli na brdo Grabež iznad sela, uslijedilo je maltretiranje zarobljenika.

Optuženi Kecman, potom je, bez povoda počeo tući trojicu zarobljenika nogama i rukama, a potom ih odvodio jednog po jednog i iz pištolja ispalio više metaka u trojicu zarobljenih civila, nanijevši smrtonosne rane zarobljenim Ekremu i Hasanu Merdanoviću i Hilmi Kenanoviću.

U obrazloženju presude, sudija Hodžić kazao je da je tokom sudskog procesa ključno bilo svjedočenje preživjelih supruga ubijenih Bošnjaka iz sela Hrustova , odnosno Šehize Merdanović, supruge ubijenog Ekrema Merdanovića, Emine Merdanović, supruge ubijenog Hasana Merdanovića, Zarfije Keranović, supruga ubijenog Hilme Keranovića, te Hidajeta Dudića, mještanin Hrustova.

Kao krunski svjedoci za ovaj slučaj, vijeće je uzelo svjedočenja Duška Đorđevića i Rajka Milenkovića, bivših suboraca optuženog Kecmana. U svom svjedočenju Đorđević je kazao da je zajedno sa još stotinu pripadnika sanske brigade vršio napad na selo Hrustovo, a nakon zarobljavanja trojice Bošnjaka, prema svjedočenju Đorđevića, Kecman ih je prvo koristio kao živi štit , a potom i ubio iz pištolja.

No comments: