26 June 2007

Umjesto fotografije svoje supruge, čovjek na spomenik stavio fotografiju krave

Evo nam još malo zanimljivosti ili, bolje rečeno, bizarnosti iz unutrašnjosti susjedne nam Srbije. Svi znamo da je u kulturama ljudi ovih prostora već uvriježen običaj gradnje spomenika...

za posljednji počinak na koje se često stavljaju i fotografije pokojnika.

Gospodin Živomir Nešić zvani Mika iz sela Markovac odlućio je otići korak dalje te netrpeljivost prema svojoj supruzi zauvijek uklesati u zajednički spomenik. Kako piše današnji "Kurir", Mika se toliko naljutio na svoju dugogodišnju životnu suputnicu da je na mjesto njezine slike, koja je trebala stajati na spomeniku uz Mikinu, dao uklesati sliku krave iz štale.

Mika nije jedini čovjek u Šumadiji koji je odlučio ostaviti neizbrisiv trag prilikom odlaska na "drugi svijet". Često se znalo dogoditi da rodbina pokojnika prilikom spuštanja lijesa u grobnicu glasno pojača radio uz objašnjenje da je pokojnik jako volio glazbu. Nekad glazba svira i bez objašnjenja, a u grobnice se često znaju spuštati raznorazni, vjerojatno pokojniku dragi predmeti.

Tako se znalo dogoditi da s pokojnikom u lijes ode njegov mobilni telefon, televizor, rezervno odijelo, budilica, novine pa čak i boca rakije ili piva.

Nakon "maštovite" sahrane dolazi i podizanje još maštovitijeg spomenika. Na Bozmanu nadomak Kragujevca najupečatljiviji je nadgrobni spomenik dvoje supružnika u prirodnoj veličini. No, to nije sve, mogu se naći i šivaći strojevi, orlovi, traktori. Sve ovisi o tomu što je čovjek za života volio i čime se bavio.

No comments: