14 June 2007

Dokaz o postojanju genocidnog plana za uništenje Bošnjaka


Međupresuda kojom su Slobodanu Miloševiću potvrđeni genocidna namjera i genocidni plan za uništenje Bošnjaka te dokazan genocid u BiH najvažnija je odluka Tribunala u Hagu zaključeno je na jučerašnjoj naučnoj raspravi na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu.

Postavljeno pitanje

Ova međupresuda pod nazivom "Miloševiću dokazan genocid u Bosni" sadržana je i u nedavno publiciranoj knjizi Instituta. U jučerašnjoj raspravi učestvovao je i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je istakao kako se ne smije dozvoliti da ova međupresuda, kao ni presuda Međunarodnog suda pravde, padne u zaborav.

Presuda MSP ignorira se do te mjere da se postavlja pitanje da li je stvarno počinjen genocid ili smo mi to izmislili. To je, historijski gledano, sudbina svakog genocida - rekao je Silajdžić.
On je istakao da treba pogledati ko danas, "osim ovako malih grupa ljudi", uopće govori o presudi MSP i koliko je ona prisutna u međunarodnoj javnosti.

Ona se ignorira s jasnim ciljem - da baš nimalo ne utječe na ustavne reforme - kazao je Silajdžić.
Govoreći o međupresudi Miloševiću, direktor Instituta Smail Čekić kazao je da ona ima vrijednost krucijalnog argumenta pri zaključivanju da postoji dovoljno dokaza da je u Bosni izvršen genocid, za koji najveću odgovornost snose Milošević i njegov režim.
Sjednica PIC-a

Silajdžić je podsjetio da je za 18. juni zakazana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC), pa je preporučio da do tada bude održan još jedan ovakav sastanak kako bi se vidjelo šta treba činiti.

Treba odgovoriti onima koji kažu da presuda MSP nema veze s reformama, da današnja policija RS nema veze s policijom RS koja je počinila genocid - da počinilac nema veze sa svojim djelom.

Vrijeme je da nam se kaže da li se međunarodno pravo primjenjuje u BiH te da li će Vijeće sigurnosti UN-a na osnovu presude poduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Ako misle da je BiH izuzetak u primjeni međunarodnog prava i da nisu nadležni po presudi svog suda, neka nam to kažu - zaključio je Silajdžić.


Pitanje policije RS

- Sutra mogu dogovoriti reformu policije, prihvatiti opstanak policije RS, ako to odgovara ljudima u Srebrenici. Mi ovdje nemamo policiju RS, zato nismo mjera stvari, već su mjera oni koje ta policija štiti.
Srebreničane danas štite ljudi pod istim oznakama, pa čak i isti ti koji su činili genocid. To je kao kada bi danas žrtve holokausta štitio Gestapo, a to je nedopustivo - kazao je Silajdžić.

Previsoki standardi

Prof. dr. Kasim Trnka potcrtao je kako zaborav i šutnja ne smiju prekriti presudu o genocidu.
On je istakao kako je MSP ovom presudom postavio tako visoko međunarodne standarde dokazivanja genocidne namjere da skoro i nema šanse da će se ikome u svijetu, bilo kakvom režimu, diktatoru ili zločincu najširih razmjera dokazati da je kao država imao genocidne namjere.

No comments: