18 June 2007

Tko je iz CIPS-a nezakonito davao podatke Interpolu Srbije?

Slučaj privođenja grupe Tuzlaka u Sud BiH protiv kojih je raspisana potjernica Interpola Srbije, mogao bi ovih dana na vidjelo istjerati neviđenu zloupotrebu osobnih podataka građana BiH iz evidencije CIPS-a čije...

... je sjedište u Banjoj Luci. Naime, u petak ujutro, na način kako je to urađeno i dan ranije sa Selimom Bešlagićem, Budimirom Nikolićem i Enverom Delibegovićem, uhićen je i priveden u Sud BiH Muhamed Brkić iz tuzlanskog naselja Plane, optužen da je počinio zločin na Brčanskoj Malti 15. svibnja 1992. godine.

Avazov izvor iz MUP-a TK tvrdi da je privedeni Brkić bio žrtva CIPS-ovih podataka poslatih u Beograd, zloupotrebljenih od, zasad, nepoznate osobe, jer je priveden umjesto čovjeka sa istim imenom i prezimenom, odnosno umrlog Muhameda Brkića, nekadašnjeg zaposlenika MUP-a TK, koga Okružni sud u Beogradu tereti da je kao član Kriznog štaba MUP-a TK odgovoran za događaje na Brčanskoj Malti.

"Federalni MUP provjeravao je podatke o Bešlagiću i ostalima putem MUP-a TK, među kojima su traženi podaci i o Muhamedu Brkiću. S obzirom na to da smo znali da je riječ o Muhamedu Brkiću koji je u vrijeme događaja na Brčanskoj Malti bio u strukturama MUP-a, te da je umro prije nekoliko godina, o tome je obaviješten FMUP. No, očito je Interpol Srbije imao podatke o Muhamedu Brkiću, ali o sasvim drugoj i daleko mlađoj osobi koja nema nikakve veze sa spomenutim događajima i te podatke je dostavio Sudu BiH koji je izdao nalog za privođenje. Takve podatke mogao je dati samo CIPS i nitko više", tvrdi izvor sarajevskog lista.

Tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić u petak je za Dnevni avaz izjavio da do sada nijedan organ iz Srbije putem tog ministarstva nije tražio bilo kakve podatke o Bešlagiću, Nikoliću, Delibegoviću i Brkiću, te prema tome takvi podaci u službenoj korespondenciji nisu mogli ni biti dostavljeni Interpolu Srbije.

Dnevni avaz jučer nije mogao pronaći Muhameda Brkića, koji je u petak privođen u Sud BiH. Izvor tvrdi da će Brkić zbog svega što mu se dogodilo, posebno zbog činjenice da je i njegovo ime na potjernici Interpola Srbije, već u ponedjeljak zatražiti slčužbene odgovore na pitanje tko je zloupotrijebio njegove osobne podatke.

No comments: