23 June 2007

Blair mijenja vjeru



LONDON - Odlazeći britanski premijer Toni Blair sastat će se sutra u Vatikanu s papom Benediktom XVI u okviru priprema za njegov prelazak u katoličku vjeru, prenose danas britanski dnevni listovi.
Guardian je, pozivajući se na neimenovane izvore u Londonu i Rimu, naveo da je Blair, koji je pripadnik Anglikanske crkve, odlučio preuzeti katoličku vjeru.

Blair slijedeće srijede napušta dužnost premijera Velike Britanije, a na tom mjestu će ga zamjeniti sadašnji ministar financija Gordon Brown.

Glasnogovornik britanskog premijera i izvor iz Vatikana naveli su da Blair planira u subotu posjetiti Rim. Odbio je, međutim, komentirati tvrdnje Guardiana i Daily telegrapha da se Blair namjerava preobratiti u katoličanstvo.

ŽGuardian navodi i da je neizvjesno kada će Blair najaviti svoju odluku, ali da to vjerojatno neće učiniti u Rimu, već neposredno pred ili poslije napuštanja dužnosti sljedećeg tjedna.

Pozivajući se na dobro obavještene izvore, list je naveo kako je Blaira za preobraćanje pripremio kapelan Kraljevskog zrakoplovstva, koji već četiri godine održava privatne mise za obitelj Blair.

Daily telegraph piše kako će Blair vjerojatno početi formalnu proceduru prelaska u katoličanstvo čim preda dužnost Brownu.
"Mnogim ljudima je jasno da će se to sada dogoditi", citirao je list neimenovanog izvora.

Blairova supruga i njihovo četvoro djece su katolici i već neko vrijeme u britanskoj javnosti spominje se kako bi on mogao preći u katoličku vjeru pošto preda dužnost.

Pretpostavlja se da je pokojni papa Ivan Pavao II pričestio Blaira 2003. tijekom njegove posjete Vatikanu. Sveta stolica, međutim, to nikada nije potvrdila.

Po pitanju Blairovog preuzimanja katoličke vjere, britanski dužnosnici poručuju da je premijerova vjera njegova osobna stvar.

No comments: