07 May 2007

U Srbiji se osniva kršćanska milicija

U Srbiji je za danas najavljeno osnivanje prve jedinice kršćanske milicije koja bi se trebala zavjetovati na "oslobađanje Kosova i Metohije". Širom Srbije pokrenuto je okupljanje dobrovoljaca vojnika koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni ratovati.

Naime, Garda svetog cara Lazara i Ujedinjeni narodni pokret srpstva organiziraju Sabor srpstva na kojem bi danas u porti crkve Lazarice u Kruševcu 'službeno' trebala biti utemeljena "Garda svetog cara Lazara".

Prema najavama predsjednika Pokreta veterana Srbije Željka Vasiljevića, koji je i zastupnik SPS-a, u porti crkve okupit će se prva jedinica kršćanske milicije u uniformama, sastavljena od iskusnih ratnih veterana iz tridesetak gradova Srbije.

Vasiljević je objasnio kako će ih doći tek stotinjak, no tvrdi da u Srbiji ima već oko pet hiljada dobrovoljaca. Htjela država da ide ili ne htjela, Garda cara Lazara ide. Neće nas zaustaviti niko. Bit će izvršena zapovjed Svetog cara Lazara na nebu, a moja operativna na zemlji.
Mi se nikada nećemo odreći Kosova i Metohije. Nikad, nikad i nikad.

Hadži Andrej Milić:
"Mi nemamo nikakvih ambicija da se samostalno naoružavamo i da samostalno djelujemo izvan institucija države. Mi samo želimo da u slučaju da se proglasi bilo kakva neovisnost Kosova, ove jedinice stavimo na raspolaganje prije svega Vojsci, policiji i Žandarmeriji", rekao je Vasiljević.

Srbijanski vojni analitičar Zoran Dragišić ocijenio je formiranje vojnih formacija kao potpuno je protivzakonito jer "Srbija ima Vojsku koja je jedina oružana sila".

"Svako drugi ko bi pokušao u ovoj zemlji učiniti bilo šta slično ili pokušao formirati bilo kakvu oružanu formaciju, mimo legalnih državnih oružanih formacija, morao bi se suočiti s represivnom akcijom nadležnih državnih organa", upozorava Dragišić.

Na srbijanskim blogovima pojavila su se nagađanja da bi milicija mogla prerasti u svojevrsnu terorističku organizaciju.

No comments: