07 May 2007

Dodik će tražiti vraćanje nadležnosti entitetima

Premijer tzv. RS Milorad Dodik kazao je da su najveći problem u proteklom periodu bila politička pitanja u vezi s izmjenama aprilskog paketa ustavnih amandmana i pitanje statusa Srebrenice

Ukidanje saglasnosti

Vlada tzv. RS ubrzo će predložiti da se u nekim segmentima ukine saglasnost za prijenos nadležnosti na nivo BiH i da se one vrate na entitetski nivo. To nije lak i brz proces. Povući ćemo saglasnost za određenu nadležnost i ukinuti je, a onda pokrenuti ustavni spor. Tražimo ustavni poredak u kojem će se jasno definirati i odrediti nadležnost tzv. RS - poručio je Dodik na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
On je potvrdio svoj stav da nema namjeru ulaziti u reviziju aprilskog paketa te da se inicijativa koju je dobio od lidera SDA Sulejmana Tihića svodi na zahtjev za reducirano entitetsko glasanje i završetak reforme policije, s tim da Sarajevo bude distrikt, a Srebrenica posebna oblast.
- Od takve reforme nema ništa. Minimum je federalna jedinica tzv. RS s jasnim zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima. Podržavamo i to da se u BiH napravi više federalnih jedinica. Najbolje bi bilo vratiti se na izvorni Dejtonski sporazum i poništiti sve nadležnosti koje su koncentrisane na nivou BiH te pokušati izgraditi konfederalnu BiH - istakao je Dodik.

Ekonomska situacija

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji i procesu privatizacije u tzv. RS, on je najavio da će u sedmici od 4. juna novčana sredstva od privatizacije "Telekoma Srpske" biti na entitetskom računu te da se tada stvaraju uvjeti za promoviranje programa koji je Vlada uradila.
- Jasno smo precizirali procedure i mogućnosti na koje će se povlačiti sredstva. Novac se neće davati bespovratno, nego je cilj privući i druge izvore finansiranja - kazao je Dodik i dodao da kamata na plasirana sredstva iz ovog iznosa neće biti niža od pet posto, s grejs periodom od godinu do dvije, a najdalji period vraćanja bit će deset godina.
Dodik je također istakao da sistem indirektnog oporezivanja treba organizirati tako da se uspostave dva računa te da ono što se realizira u tzv. RS odmah ide na njen račun, dok bi isto važilo i za Federaciju BiH i Distrikt Brčko.

Ne dodiruje nas priča o šatorskim naseljima

- Srebrenica je samo lokalna zajednica u tzv. RS i nema izdvajanja niti posebnog statusa. Pitanje Srebrenice je politizacija na koju nasjeda međunarodna zajednica. Ne dodiruje nas priča o šatorskim naseljima i time se ništa ne može napraviti. Najodgovorniji čovjek u ovoj opštini izjavio je da je u Srebrenicu uloženo oko 200 miliona maraka, a sva Srebrenica, kada bi je neko kupovao, ne košta toliko. Pa, gdje je onda taj novac - naglasio je Dodik.

OHR treba okončati mandat

Premijer tzv. RS rekao je da OHR treba okončati svoj mandat u BiH, ali da se u najavama o imenovanju novog visokog predstavnika stvara atmosfera nekoga ko drži kandžiju u ruci.
- Poručujem novom visokom predstavniku da bude oprezan s tom metodom, jer ćemo mi odlučno odbiti sve što nije dejtonska nadležnost OHR-a - kazao je Dodik.

Privatizacija "Glasa Srpske"

Vlada tzv. RS, prema Dodikovim riječima, još nije donijela odluku o privatizaciji "Glasa Srpske".
- Jesmo opredijeljeni za privatizaciju svih strateških preduzeća, ali još nismo donijeli odluku o privatizaciji "Glasa Srpske" - rekao je Dodik odgovarajući na pitanje o zainteresiranosti kompanije "Avaz" da kupi državni kapital u "Glasu Srpske".

No comments: