03 May 2007

General Petković naredio povlačenje iz Posavine!

Petković: Posavina nikad neće biti Hrvatska

Milivoj Petković dao je dvjema brigadama HVO-a zapovijed da se s hrvatskim narodom povuku, tvrdeći da Posavina nikad neće biti Hrvatska.

Portal Javno u posjedu je zapovijedi od 20.06.1993. kojom Milivoj Petković, načelnik Glavnog stožera HVO-a, naređuje povlačenje brčanske 108. brigade i 115. tuzlanske preko srpskog teritorija. Zapovijed se dostavlja Operativnoj zoni Posavina.

Netipični jezik koji se koristi u zapovijedi posebno iznenađuje.

- … krajnji je čas da pripadnici 108. i 115. organiziraju izvlačenje vojske i naroda na najpovoljnije lokacije koristeći srpski teritorij- stoji u zapovijedi. Ipak, ne ostaje na tome nego Petković dodaje i crnu sliku budućnosti.
- Poslije srednje Bosne vi ste na redu, ne dozvolite da vas se zadržava lažnim obećanjima o suživotu - doslovce piše.

Sličan jezik koristi se i u tačkama zapovijedi.
Organizirajte izvlačenje naroda i vojske sa sadašnjih prostora, koji nikad neće biti vaši - stoji u prvoj tački.

- Ugovorite prolaz preko teritorija pod srpskom kontrolom.- piše u drugoj tački.

Ostale tri tačke govore o tome da se radi planski i brzo, da se vojskom zaštiti izvlačenje naroda te da se novu zapovijed očekuje na hrvatskim prostorima.

Dobro obaviješteni krugovi tvrde da Petković ovu zapovijed nije izdao bez znanja i u najmanju ruku pristanka tadašnjeg političkog vrha Hrvatske. Tvrde da je ona samo još jedan dokaz o dogovoru Tuđmana i Miloševića o podijeli Bosne kao i o planovima za takozvano humano preseljenje.

No comments: