03 May 2007

15. godišnjica odbrane Sarajeva

Goloruki branitelji porazili agresora!


Visoki dužnosnici Sarajevskog kantona predvođeni premijerom Samirom Silajdžićem i predsjedateljem kantonalne Skupštine Denisom Zvizdićem položili su cvijeće na mezarju Kovači, groblju Lav i na spomen-obilježju Vječna vatra u znak sjećanja na poginule branitelje koji su 2. maja 1992. odbranili grad. Ovaj datum se obilježava svake godine kao Dan Sarajevskog kantona, jer tada je bivša JNA uz pomoć srbijanske vojske krenula u osvajanje Sarajeva!

Spriječen ulazak u Sarajevo

Prvi zapovjednik odbrane Sarajeva iz 1992. Emin Švrakić, prisjećajući se ovog povijesnog datuma izjavio je da su branitelji načinili prsten oko Sarajeva, da bi se oduprli željeznom obruču agresora u okolini Sarajeva.
“U željeznom prstenu nalazile su se haubice, tenkovi i topovi, a mi smo s djecom bili unutra i na taj način branili svoj grad. To je bio dan “D” za Sarajevo zato što je prvi predsjednik RBiH uhapšen na aerodromu Sarajevo, a mi smo opkolili kasarnu na Bistriku i držali generala Kukanjca”, prisjeća se Švrakić.
“Na kraju, kao što je poznato, Izetbegovića smo zamijenili za Kukanjca, tada je s Alijom bio zarobljen i predsjednik Vlade Zlatko Lagumdžija”, kazao je Švrakić. Tada je spriječen ulazak neprijatelja s Trebevića koji su imali namjeru spojiti se s vojnicima JNA u kasarni na Bistriku te ući u zgradu Predsjedništva čime bi bila poražena cijela zemlja, ocjena je vojnih stručnjaka.
“Zahvaljujući samo hrabrosti skoro golorukih branitelja, to se nije dogodilo. Ne smijemo zaboraviti ljude koji su za odbranu Sarajeva dali svoj život”, izjavio je Zvizdić pred Vječnom vatrom prilikom polaganja vijenca braniteljima grada iz prošlog i Drugog svjetskog rata.

Ponosna sjećanja

“Živim braniteljima u Sarajevskom kantonu i porodicama poginulih pomaže se najviše što se može, ali na žalost to se ne može reći za ostale dijelove BiH. Mi smo implementirali skoro sve projekte koje smo obećali braniteljima. Izgradili smo više od 500 stanova koje smo dodijelili ratnim vojnim invalidima, paraplegičarima, šehidskim porodicama, pokretali programe zapošljavanje branitelja, jer oni su to zaslužili jer su omogućili nama da živimo u slobodi i miru”, izjavio je Zvizdić. Premijer Silajdžić nam je rekao da se trebamo s ponosom sjetiti prve ispaljene zolje u gradu, zatim pofalićke bitke kada je agresor želio prepoloviti grad i tako porobiti Sarajevo. “Agresor je 2. maja krenuo porobiti Sarajevo, te tako ujedno porobiti i cijelu BiH, a samo zahvaljujući istinskim patriotima, golobradim mladićima koji su ustali braniti državu, agresor u tome nije uspio”, riječi su Silajdžića. Valorizacija njihove žrtve treba prerasti u tradicionalni odnos građana Sarajeva i svih razina vlasti prema najboljim sinovima, rečeno je pred Vječnom vatrom.

Dobivena bitka za slobodu

Na zapovijedi generala Milutina Kukanjca granate JNA su 2. maja prije petnaest godina zasule glavni grad naše države. Teška artiljerija obrušila se na civile, dok su herojski otpor pružali branitelji Patriotske lige, MUP-a i samoorganizirane grupe. Zelene beretke opkolile su tadašnji Dom Armije prepun pripadnika JNA. Tenkovi su navirali sa svih strana i krenuli su na zauzimanje Predsjedništva BiH. Niški specijalci došli su pred Narodno pozorište, ali branitelji su ih žestoko iznenadili i mnogo ih zarobili! Zapaljen je tramvaj na Skenderiji. Tako je zaustavljena jedna od najjačih vojnih sila u Europi i obranjena BiH!

No comments: