19 May 2011

Američko iskustvo "and" bosanske glave

Susret načelnika u općini Ravno


Općina Ravno je bila domaćin susreta šest načelnika općina, koje je okupilo nedavno studijsko putovanje u Sjedinjene Američke Države. Pored domaćina, načelnika općine Ravno, tu su bili i načelnici općina Cazin, Bosanski Petrovac, Tomislavgrad, Domaljevac-Šamac i Foča.

Njihov susret je rezultat zajedničkog dogovora da će nakon putovanja nastaviti komunikaciju i pokušati uspostaviti međusobnu saradnju u različitimo blastima. Upravo to i jeste bila tema razgovora tokom susreta u općini Ravno, čiji je načelnik Andrija Šimunović svojim gostima predstavio osnovne karakteristike općine i njene svekolike privredne mogućnosti. Inače, riječ je o jednoj od najmlađih općina u BiH, sa malim brojem stanovnika i posebnim mogućnostima za razvoj poljoprivrede i turizma, čime bi se trebali pozabaviti i viši nivoi vlasti.

U pratnji domaćina gosti su obišli Popovo polje, veliki poljoprivredni potencijal i špilju Vjetrenica, impozantan turistički resurs. Riječ je o zaštićenom spomeniku prirode još od 1950. godine, ukupne istražene dužine 7.013,90 m i uređene turističke staze od 550 m. Uz brojne dvorane, hodnike, tu su i predivna jezera, kao i veliki broj otkrivenih životinjskih vrsta.

Prema mišljenju okupljenih načelnika, ovo mjesto bi trebalo biti nezaobilazna destinacija školskih ekskurzija, a uz obezbjeđenje određenih infrastrukturnih objekata i ugostiteljske ponude, može postati i mjesto posjete velikog broja domaćih i stranih turista. Na kraju susreta dogovorena je zajednička saradnja za budući period. Naredni sastanak biće organiziran krajem juna u općini Tomislavgrad, gdje će biti potpisan i Memorandum o međusobnoj saradnji pomenutih općina.

3 comments:

balic said...

sastale se fukare stare pa pametuju,okrecu klempu na raznju a prave se neki vjernici.LOPOVI OCISTITE BAZEN HTJEO BI SE KUPATI OVO LJETO!!!

Anonymous said...

Kaze se "htio"...

balic said...

a ti me uci horoz jedan