12 April 2011

Kantonalni fond za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija USK

Smijenila je podjela vlasti između partnera u koaliciji

Gdje je "Stanouprava" potrošlila skoro tri miliona KM za boračke stanove

Asima Husetić
Asima Husetić, sada već bivša direktorica Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija USK i jedan od osnivača SDA u Krajini, platila je cijenu sukoba sa Esadom Bašagićem i Hamdijom Lipovačom, prvacima SDA i SDP na USK i oficijelno partnerima u vlasti.

Nju je "pomela" ovdašnja politika, a za izvršioce imenovala članove Privremenog upravnog odbora Fonda na čelu sa Suadom Šahinovićem Reganom. Epilog je to podjele vlasti između partnera u koaliciji i dogovor da se makne Husetićka, jer je "otkazala poslušnost".

I ona je kumovala ovakvom raspletu, jer je nekoliko mjeseci ranije odbila da sluša vodeće kadrovike Kantona.
- Zaveži, šuti, šta ti imaš pričati, ti si svoje rekla, tim riječima obratio mi se Šahinović u mojoj kancelariji. Uzela sam mantil i izašla - ispričala je novinarima Asima dan kasnije.

Toga dana u zgradi Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija bili su i zaštitari na ulazu, a na spratu predstavnici nekoliko boračkih organizacija.
- Bili smo svjedoci kada je direktorica Husetić izašla plačući iz kancelarije. To je sramota. Ova institucija je najviše pomogla boračke populacije, više nego kantonalne vlade, više nego ijedan krajiški funkcioner. Veliku zaslugu u tome ima gospođa Husetić- kazao je Selver Vojić iz Bihaća.
- Moja je greška što sam govorila istinu. Nisam znala da kada govorim istinu, napadam vlast - kazala je Asima Husetić, vidno uzbuđena.

Krajem decembra prošle godine pisalo se o sukobu Asime Husetić sa čelnim čovjekom SDA USK Esadom Bašagićem. Ona je u pismu optužila Bašagića za zastrašivanje i uslovljavanje da na račun JU "Stanouprava" Bihać uplati 140.000 KM. Odbila je prebaciti ovaj novac "Stanoupravi", koja je kao oficijelni investitor zgrade sa 65 boračkih stanova potrošila tri miliona KM, a da nije gradnju privela kraju.
- Investitori ovog objekta su 65 ljudi koji plaćaju kredite, Kantonalni fond daje podsticaje, a formalno-pravno investitor je JU "Stanouprava" Bihać - tada je pojašnjavala Husetić.

Fond je sa budućim vlasnicima stanova osigurao ukupno 2,9 miliona KM i to je trebalo biti dovoljno za 65 stanova po sistemu "ključ u ruke". Osim tih 2,9 miliona KM, Federalno ministarstvo za borce uplatilo je još 163.000 KM, a Vlada USK 200.000 KM. No, para je opet manjkalo.
Nezvanično, Asima Husetić sada je na bolovanju, a ono će potrajati jer odranije ima zdravstvenih problema.

Podršku Asimi Husetić dali su Savez demoblisanih boraca 92-95. USK, Savez boračkih udruženja 92-95. USK, Patriotska liga USK, JOB Unija veterana USK, Udruženje demobiliziranih boraca Bihać, Udruženje pripadnika rezervnog sastava policije Bihać, Općinsko udruženje RVI Sanski Most, Organizacija RVI Bužim.

Nezvanično, već se zna ko će zamijeniti Asimu Husetić. To bi trebao biti Hadis Jusić, kadar SDA, diplomirani ekonomist bez radnog iskustva. Jusića nisu u oktobru krajiški birači "progurali" u zastupničku klupu, a onda mu se omakla i pozicija ministra finansija. Na pomen da bi Jusić trebao doći na čelu Fonda, predstavnici boračkih udruženja bili su jedinstveni u stavu da na ovo mjesto može doći samo neko ko ima ratni staž. No, ispostaviće se da se ne pitaju borci, nego politika.

- Molim boračke udruge da sačuvaju ovaj Fond. U njemu je 13 miliona KM u plasmanima i 1,5 miliona KM "u kešu", plus zgrada. Ne dozvolite da se ugasi i da se novac Fonda iskoristi za popunjavanje dubioza na Kantonu -poručila je smijenjena direktorica.

No comments: