04 August 2010

Bos. Krupa: Led lomio i razbijao sve

Nevrijeme nad Cazinskom Krajinom

U utorak u predvečernjim satima crnilo oblaka nadvilo se nad Cazinskom krajinom, donoseći strahovit pljusak popraćen ledom prosječne veliličine domaćeg jajeta. Hasan Jašaragić iz Ostrožca, gdje je nevrijeme bilo jače nego u Cazinu, zabilježio je i gromade leda i veće veličine, poput jabuke, gdje samo jedan primjerak stane u cijelu šaku.

Ko god se zatekao napolju morao je hitno tražiti zaklon od strahovitih udara ledenih projektila. Nevrijeme jače i od tog zadesilo je općinu Bosanska Krupa, gdje je pričinjena neizmjeriva šteta, čak su trgovine i kiosci porazbijani, a mještanima je nevrijeme ostavilo krovove da prokišnjavaju.

-Ko god da je ostavio automobil napolju, led mu je razbio šajbu, ili olupio limariju i slično. Materijalna šteta nastala uslijed nevremena je nepopravljiva. Sve poljoprivredne kulture, voće i povrće, uništene su do temelja, a u ovom stadiju njihovog dozrijevanja, ne postoji mogućnost da se biljke revitaliziraju- kazao je Krupljanin Mehmed Mahić, inžinjer iz poljoprivrednog zavoda USK.

On se i sam zatekao uslijed pljuska i posmatrao je šta se događa sa jabukom u obližnjem dvorištu.

-Poslije rafala sa ledom, na drvetu su ostale da vise samo dvije jabuke, dok su kompletno lišće i plodovi bili otrešeni. Na obližnjem polju kukuruza ostale su da štrče samo gole komušine a poznato je da je kukuruz najžilavija poljoprivredna kultura, ali ni on nije mogao odoljeti udaru - kazao je Mehmed.

Ogromna šteta poljopriverednike je bacila u očaj. Prije tri mjeseca slično nevrijeme sa ledom zadesilo je Cazinsku krajinu, a najdirektnije općinu Bužim. Par mjeseci prije toga, neposredno poslije sjetve, pljuskovi i poplave su uništile dobar dio kultura. Ali jučerašnje nevrijeme prevazišlo je sve ranije nedaće i Krajišnici će dugo pamtiti ovu godinu kao godinu strahovitih vremenskih nepogoda, godina u kojoj su zabilježeni rekordni komadi leda koji su padali sa neba.

No comments: