27 June 2010

Izbori 2010

Prof. Dr Mujo Demirović
kandidat za Člana predsjedništva BiH

Prvi Krajišnik koji će biti kandidat za Člana predsjedništva Bosne i Hercegovine ispred Bošnjačkog naroda a iz USK-a će biti ugledni prof. dr. Mujo Demirović ispred BPS-a Sefer Halilović.

Prof. dr. Mujo Demirović je Osnovnu školu završio u Kulen Vakufu, a učiteljsku školu u Bihaću. Poslije završene učiteljske škole zapošljava se kao učitelj u Osnovnoj školi Orašac. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu upisao školske 1970/71. na kome je diplomirao 1974. godine u redovnom roku sa visokom prosječnom ocjenom. Za vrijeme studiranja pokazao je sklonost i interes za nauku te bio aktivan u vannastavnim aktivnostima Fakulteta. Kao student bio saradnik u studentskom listu «Naši dani». Učestvovao je u međunarodnoj razmjeni studenata. U Studijskom centru Sarajevo učestvovao kao predavač i istraživač. Po diplomiranju prof. dr. Mujo Demirović zapošljava se na Radničkom univerzitetu u Bihaću kao stručni saradnik.

Bavi se istraživačkim radom i sarađuje sa Fakultetom političkih nauka u istraživanjima u oblasti lokalne samouprave i javnog mnijenja. Osnivanjem Banjalučkog univerziteta 1975. godine Matična komisija ga bira 01.11.1975. godine za predavača na nastavnom predmetu «Osnovi marksizma» na Višoj tehničkoj školi u Bihaću. Osnivanjem Više ekonomske škole u Bihaću 02.11. 1979. godine prelazi u stalni radni odnos za predavača «Osnovi marksizma» i «ONO i DSZ». Na Višoj ekonomskoj školi obavljao dužnost dekana i prodekana u više navrata. Godine 1984/85. odlazi na četveromjesečno učenje njemačkog jezika na Goette institut u Njemačkoj. U tom periodu obavljao odgovorne izborne dužnosti u općini, regiji kao i SR BiH. Prof. dr. Mujo Demirović, u periodu 1992. – 96 učesnik u odbrani zemlje.

U ARBiH od prvih dana obavljao odgovorne komandne dužnosti u jedinicama Petog korpusa. Za svoj rad pohvaljivan i nagrađivan. U toku rata obavlja i druge dužnosti od interesa za državu BiH; predsjednik Državne Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika Okruga Bihać. Odlukom Vlade RBiH 1.11.1993. godine imenovan za ratnog Dekana Više ekonomske škole i obnovio njen rad. Prof. dr. Mujo Demirović je jedan od organizatora okruglog stola "Zločini u Bosanskoj Krajini za vrijeme agresije na BiH 1991 - 95.", održanom 2000. godine na kojem podnosi referat "Stradanje Bošnjaka- muslimana kulenvakufskog kraja 1872-92. godine".

U međuvremenu obavlja najodgovomije dužnosti na Univerzitetu u Bihaću (prorektor za nastavu, v.d. Rektora, te Rektora u periodu 1999-2001. godine). Sa dužnosti Rektora imenovan za Federalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade FBiH od 2001. do 2003. godine.

Na dužnosti ministra pokazuje visok smisao za organizaciju, koordinaciju rada sa kantonalnim ministrima, te uspostavlja partnerski odnos sa međunarodnom zajednicom. Na toj dužnosti daje veliki doprinos unapređenju obrazovanja ne samo u Federaciji već i u cjeloj BiH kao i predanost u zalaganju na europskim procesima integracije obrazovanja.

Poseban njegov doprinos na izradi dokumenata kao što su tzv. Jahorinska deklaracija, Sporazum o djeci povratnicima i priključenju bosanskih univerziteta Bolonjskim procesima. Zapaženo njegovo izlaganje na sesiji u Briselu u prisustvu najznačajnijih predstavnika Europske unije 21. oktobra 2002. godine, posvećenom razmatranju reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

No comments: