06 May 2010

Sjednica OV Bos. Petrovac

Predloženo 31 tačka dnevnog reda gdje je skinuto 12

17. redovna sjednica općinskog vijeća općine Bosanski Petrovac, održana je 05.05.2010. godine. Sjednici je bilo prisutno 16 vijećnika. Sjednica je počela usaglašavanjem dnevnog reda, sa kojeg je od predložene 31. tačke skinuto njih 12 zbog obimnosti dnevnog reda i nedostavljanja informacija od vanjskih institucija koje su bile sastavni dio pojedinih materijala, tako da je za raspravu ostalo 19 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa prethodne sjednice i vjećničkih pitanja i odgovora krenulo se u raspravu po dnevnom redu. Usvojen je Plan i program rada općinskog načelnika i Organa uprave za 2010. godinu uz zaključak da se postupi po navedenim primjedbama vijećnika i u saradnji sa nedležnima krene u rješavanje problema iz navedenih oblasti.

Usvojen je Prijedlog regulacionog plana za poslovnu zonu Gorinčani i Program razvoja za poslovnu zonu Gorinčani koji su prošli procedure Javne rasprave. Donesena je Odluka o izboru članova općinske komisije u koju su imenovani Alma Spahić i Željko Kecman.

Informacije o javnom redu i miru za 2009. god., informacija o stanju i preduzimanju palijativnih i sanacionih mjera na lokalnim putevima i informacija komisije za ravnopravnost spolova su primljene k znanju. Izvještaji i plan i program rada mjesnih zajednica Grad 1 i Vođenica su pohvaljeni i usvojeni.

Rasprava o prijedlogu Programa korištenja poljoprivrednog zemljišta, potrajala je pola sata nakon koje je usvojen program ali samo za državno zemljište, dok je privatno zemljište za sada ostalo van ovog programa. Općina Bosanski Petrovac je prva donijela ovaj program koji je ujedno i zakonska obaveza koju će svi morati ispoštovati. Usvojen je i plan i program kulturnih i sportskih manifestacija povodom Dana općine i državnih praznika, a donesena je i Odluka o raspisivanju javnog konkursa za nepotpunu eksproprijaciju, ustanovljenjem služnosti, po projektu za Rašinovac 2.

Tačka dnevnog reda Informacija općinskog načelnika o preduzetim radnjama, a u vezi ranije donesenog zaključka vijeća o pitanju benzinske pumpe vlasništvo Ine, je izazvala burnu raspravu. Općinsko vijeće je nakon usaglašavanja iza zatvorenih vrata donijelo Odluku da odbije informaciju općinskog načelnika, razvlaste načelnika po ovom pitanju i da formira radnu grupu koja će ispitati činjenično stanje oko benzinske pumpe i predložiti mjere koje trebaju biti poduzete. Iako je sekretar općinskog vijeća upozoravao da ovakav zaključak nije zakonit, općinsko vijeće je donijelo ovakvu odluku sa 10 glasova za, 4 protiv i 2 suzdržana. Općinski načelnik će u skladu sa zakonom poduzeti odgovarajuće korake u rješavanju ovog pitanja.

17. redovna sjednica općinskog vijeća općine Bosanski Petrovac završena je u 17:30 h.

No comments: