14 May 2010

Poduzetnik protiv načelnika

Čavkunović uputio tužbu protiv Hajdera

Na 17. sjednici Općinskog vijeća Bosanski Petrovac sa 19 tačaka dnevnog reda sve je išlo glatko do Informacije općinskog načelnika o preduzetim radnjama u vezi ranije donesenog zaključka OV o pitanju benzinske pumpe u vlasništvu INA-e.
Izbila je burna rasprava, a onda je zatraženo izjašnjavanje „iza zatvorenih vrata“. Ovakav sistem rada OV rezultirao je odbijanjem informacije načelnika Ermina Hajdera, te njegovim razvlašćivanjem da u ime OV utvrdi činjenično stanje i predloži mjere.

To je dato novoformiranoj radnoj grupi koja treba ispitati stanje u vezi pomenute benzinske pumpe i zakonodavnom organu ponuditi adekvatna rješenja nastalog slučaja.
Sekretar OV Slobodanka Kecman upozoravala je da je ovakav zaključak nije zakonit, ali 10 od 16 ruku vijećnika bilo je „za“, uz dva suzdržana i četiri protiv. - Ne vidim tu ništa nezakonito, samo smo stavili van snage raniji zaključak.
Radna grupa će uraditi svoj dio posla. Nećemo se mi baviti iznajmljivanjem ili otuđivanjem benzinske pumpe - kaže predsjedavajući OV Obrad Milošević, a na pitanje u kakvim je odnosima sa načelnikom Hajderom kaže: „On je iz jedne, a ja iz druge političke stranke“.

Prije dva mjeseca na sjednici Općinskog vijeća Bosanski Petrovac izbio je sukob između načelnika Hajdera i bihaćkog poduzetnika Muhameda Čavkunovića u vezi ugovora za korištenje „sporne“ benzinske pumpe.

Prekinut ugovor

Čavkunović je po ugovoru o podzakupu sa firmom VIBOP (RVI iz Bosanskog Petrovca) iz 2008. godine koristio ovu pumpu, ali je ugovor nakon osam mjeseci prekinut, jer je VIBOP zatražio da se proglasi stečaj. Čavkunović je tada izjavio da je u ovu pumpu uložio 325.000 KM, a u međuvremenu je stečajni postupak sudski prekinut.

Načelnik Hajder tvrdi da je Čavkunović radio „nacrno“ pa se suočio sa inspekcijama, a Čavkunović da je Hajder „pod utjecajem naftnog lobija INA-MOL“.
- Načelnik je dobio zadatak od OV, ali nije ništa uradio. Mislim da Hajder ima svoje razloge što eskivira i „lovi u mutnom“ - kaže Čavkunović i dodaje kako je uputio tužbu protiv općinskog načelnika.

Načelnik se ne javlja

Pokušaji da dobijemo izjavu od načelnika Hajdera nisu urodili plodom, jer se nije javljao na svoj mobilni telefon niti je odgovorio na sms poruku novinara Avaza iz Sarajeva.

1 comment:

Anonymous said...

" Pokušaji da dobijemo izjavu od načelnika Hajdera nisu urodili plodom, jer se nije javljao na svoj mobilni telefon niti je odgovorio na sms poruku novinara Avaza iz Sarajeva. "
- trebali ste mu reci da cete mu dati neki kredit, odmah ce vam se javiti.