Potencijali za proizvodnju organske hrane
u bosanskopetrovačkom kraju
u bosanskopetrovačkom kraju
U okviru projekta "Podrška kreiranja i promocije puteva za eko i održivi turizam u Bosni i Hercegovini", u četvrtak, 15. 04. 2010. godine u Bosanskom Petrovcu održana je radionica na temu "Potencijali za proizvodnju organske hrane u bosanskopetrovačkom kraju". Radionica je održana u organizaciji Italijanske organizacije UCODEP, TV serijala Turizam plus i Općine Bosanski Petrovac. Uvodnu riječ je dao Zlatko Prlenda ispred Turizma plus, a zatim je Sanja Radulović predstavila prisutnim projekat UCODEP-a.
Kao predavač, na temu organske proizvodnje, svojim prisustvom je uveličao ovaj skup mr. Smail Toromanović iz Poljoprivrednog zavoda USK-a. Izlaganje i prezentacija približili su nam stanje u oblasti proizvodnje zdrave hrane na području Bosne i Hercegovine, USK-a i Bosanskog Petrovca. Poseban naglasak je stavljen na zdravu i nenarušenu prirodu Bosanskog Petrovca, što je jedan od preduslova za ovaj vid proizvodnje. Istaknuta je i proizvodnja heljde, kao i proizvodnja eteričnih ulja i ljekovitog bilja. Pored organske proizvodnje, predstavljene i pohvaljene su manifestacije ovog kraja, od kojih se mogu izdvojiti Dani base i krompira, Prva kosa Grmeča i Festival heljde.
Nakon izlaganja mr. Toromanovića, skup su pozdravili i predstavnici općine Bosanski Petrovac i UCODEP-u i Turizmu plus predstavili prisutne, kako slijedi:
* Osnovna škola Ahmet Hromadžić sa učenicima koji su nam prikazali bosanske narodne nošnje,
* KUD Grmeč, koji su izložili srpske narodne nošnje, a koji imaju i radionicu u kojoj ručno izrađuju iste,
* JU Centar za obrazovanje i kulturu, koji su se predstavili sa velikim brojem ćilima koji se izrađuju u okviru njihovih radionica,
* Tahir Jaganjac, ugostitelj, koji nas je ugostio u jednom od svojih objekata obnovljenom u etno stilu,
* Srednja mješovita škola, sa profesorom i učenicima koji pohađaju Ugostiteljsku školu, smjer konobari,
* Milanko Milanović, koji se bavi organskom proizvodnjom i duži niz godina proizvodi eterična ulja i čajeve,
* Bobo Novaković, bavi se izradom duboreza,
* Ermina Hidić, izrađuje suvenire sa motivima Bosanskog Petrovca,
* Udruženje poljoprivrednika, koji su se predstvili sa proizvodima od heljde,
* Klub ekstremnih sportova,
* MZ Smoljana, koji su izložili Smoljanski krompjer i basu (mliječni proizvod) i predstavili manifestacije vezane za njihovo selo,
* Zdravko i Zoran Radošević, etno selo.
Poslije predstavljanja prisutnih, otvorena je diskusija koja je završila degustacijom autentičnih bosanskopetrovačkih proizvoda.
Kao predavač, na temu organske proizvodnje, svojim prisustvom je uveličao ovaj skup mr. Smail Toromanović iz Poljoprivrednog zavoda USK-a. Izlaganje i prezentacija približili su nam stanje u oblasti proizvodnje zdrave hrane na području Bosne i Hercegovine, USK-a i Bosanskog Petrovca. Poseban naglasak je stavljen na zdravu i nenarušenu prirodu Bosanskog Petrovca, što je jedan od preduslova za ovaj vid proizvodnje. Istaknuta je i proizvodnja heljde, kao i proizvodnja eteričnih ulja i ljekovitog bilja. Pored organske proizvodnje, predstavljene i pohvaljene su manifestacije ovog kraja, od kojih se mogu izdvojiti Dani base i krompira, Prva kosa Grmeča i Festival heljde.
Nakon izlaganja mr. Toromanovića, skup su pozdravili i predstavnici općine Bosanski Petrovac i UCODEP-u i Turizmu plus predstavili prisutne, kako slijedi:
* Osnovna škola Ahmet Hromadžić sa učenicima koji su nam prikazali bosanske narodne nošnje,
* KUD Grmeč, koji su izložili srpske narodne nošnje, a koji imaju i radionicu u kojoj ručno izrađuju iste,
* JU Centar za obrazovanje i kulturu, koji su se predstavili sa velikim brojem ćilima koji se izrađuju u okviru njihovih radionica,
* Tahir Jaganjac, ugostitelj, koji nas je ugostio u jednom od svojih objekata obnovljenom u etno stilu,
* Srednja mješovita škola, sa profesorom i učenicima koji pohađaju Ugostiteljsku školu, smjer konobari,
* Milanko Milanović, koji se bavi organskom proizvodnjom i duži niz godina proizvodi eterična ulja i čajeve,
* Bobo Novaković, bavi se izradom duboreza,
* Ermina Hidić, izrađuje suvenire sa motivima Bosanskog Petrovca,
* Udruženje poljoprivrednika, koji su se predstvili sa proizvodima od heljde,
* Klub ekstremnih sportova,
* MZ Smoljana, koji su izložili Smoljanski krompjer i basu (mliječni proizvod) i predstavili manifestacije vezane za njihovo selo,
* Zdravko i Zoran Radošević, etno selo.
Poslije predstavljanja prisutnih, otvorena je diskusija koja je završila degustacijom autentičnih bosanskopetrovačkih proizvoda.
No comments:
Post a Comment