15 April 2010

Organska hrana u Bosanskom Petrovcu

Potencijali za proizvodnju organske hrane
u bosanskopetrovačkom kraju

U okviru projekta "Podrška kreiranja i promocije puteva za eko i održivi turizam u Bosni i Hercegovini", u četvrtak, 15. 04. 2010. godine u Bosanskom Petrovcu održana je radionica na temu "Potencijali za proizvodnju organske hrane u bosanskopetrovačkom kraju". Radionica je održana u organizaciji Italijanske organizacije UCODEP, TV serijala Turizam plus i Općine Bosanski Petrovac. Uvodnu riječ je dao Zlatko Prlenda ispred Turizma plus, a zatim je Sanja Radulović predstavila prisutnim projekat UCODEP-a.

Kao predavač, na temu organske proizvodnje, svojim prisustvom je uveličao ovaj skup mr. Smail Toromanović iz Poljoprivrednog zavoda USK-a. Izlaganje i prezentacija približili su nam stanje u oblasti proizvodnje zdrave hrane na području Bosne i Hercegovine, USK-a i Bosanskog Petrovca. Poseban naglasak je stavljen na zdravu i nenarušenu prirodu Bosanskog Petrovca, što je jedan od preduslova za ovaj vid proizvodnje. Istaknuta je i proizvodnja heljde, kao i proizvodnja eteričnih ulja i ljekovitog bilja. Pored organske proizvodnje, predstavljene i pohvaljene su manifestacije ovog kraja, od kojih se mogu izdvojiti Dani base i krompira, Prva kosa Grmeča i Festival heljde.

Nakon izlaganja mr. Toromanovića, skup su pozdravili i predstavnici općine Bosanski Petrovac i UCODEP-u i Turizmu plus predstavili prisutne, kako slijedi:

* Osnovna škola Ahmet Hromadžić sa učenicima koji su nam prikazali bosanske narodne nošnje,
* KUD Grmeč, koji su izložili srpske narodne nošnje, a koji imaju i radionicu u kojoj ručno izrađuju iste,
* JU Centar za obrazovanje i kulturu, koji su se predstavili sa velikim brojem ćilima koji se izrađuju u okviru njihovih radionica,
* Tahir Jaganjac, ugostitelj, koji nas je ugostio u jednom od svojih objekata obnovljenom u etno stilu,
* Srednja mješovita škola, sa profesorom i učenicima koji pohađaju Ugostiteljsku školu, smjer konobari,
* Milanko Milanović, koji se bavi organskom proizvodnjom i duži niz godina proizvodi eterična ulja i čajeve,
* Bobo Novaković, bavi se izradom duboreza,
* Ermina Hidić, izrađuje suvenire sa motivima Bosanskog Petrovca,
* Udruženje poljoprivrednika, koji su se predstvili sa proizvodima od heljde,
* Klub ekstremnih sportova,
* MZ Smoljana, koji su izložili Smoljanski krompjer i basu (mliječni proizvod) i predstavili manifestacije vezane za njihovo selo,
* Zdravko i Zoran Radošević, etno selo.

Poslije predstavljanja prisutnih, otvorena je diskusija koja je završila degustacijom autentičnih bosanskopetrovačkih proizvoda.

No comments: